Upozorenje iz Amerike: Stiže novi soj korone otporan na vakcine

2

Pad broja novih slučajeva zaraze korona virusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još jednog naglog skoka broja oboljelih, vjerovatno sa smrtonosnim mutacijama virusa, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infekcije Entoni Fauči.

„Trenutno smo na oko 60.000 do 70.000 slučajeva dnevno. Kad imamo stagnaciju broja oboljelih, to gotovo uvijek znači da rizikujemo još jedan skok“, rekao je Fauči na brifingu radne grupe za kovid 19 u Bijeloj kući.

Fauči je dodao da je posle prethodna tri vrhunca pandemije došla stagnacija broja zaraženih po „neprihvatljivo višim stopama“ – 20.000 u proljeće, 40.000 u ljeto i 60.000 do 70.000 danas – što je trend koji pokazuje da je preuranjeno ublažavanje ograničenja.

Najnovije stanje „favorizuje mutacije i evolucije varijanti“, jer virus prolazi kroz „selekcioni proces“ kako bi se zaštitio od antitijela proizvedenih vakcinama i ranijim infekcijama, rekao je on.

Pad broja novih slučajeva sa oko 250.000 početkom januara na sadašnji nivo naveo je više od polovine američkih država da ublaže, a u nekim slučajevima i potpuno okončaju postojeća ograničenja.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauči.

2 Comments
  1. Bot23 komentariše

    Baš bi bilo lijepo kada bi u Crnoj Gori bila neka osoba sa profesionalnim dignitetom, da je iznad politike i da kaže istinu.

  2. Ivi komentariše

    Stiže tebi na Kapitol, a drugo ne. Skinuli maske u nekim državama, al se guzica trese….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.