Unos dnevne doze proteina zavisi od načina života

0

Uobičajeno je pitanje koliko nam je proteina (bjelančevina) potrebno tokom dana. Dnevne potrebe zavise od čovjeka do čovjeka, a prekomjerni unos može biti štetan.

Jedan od nutritijenata koji je uvijek u centru interesovanja kada se govori o zdravlju. Unos bjelančevina može da pomogne prilikom regulisanja metabolizma, zasićuje, smanjuje potrebu za šećerom, pomaže u obnavljanju i rastu mišića, jača imunitet.

Nutricionista Boni Taub Diks istakla je da mnogi od nas unose više proteina nego što nam je potrebno.

Šta je protein i kako utiče na zdravlje?

Protein je makronutrijent sastavljen od aminokiselina. Nalazi se u svakoj ćeliji naših tkiva i organa. Bjelančevine našem tijelu obezbjeđuju strukturu, olakšavaju komunikaciju između ćelija, prenose molekule i grade nove ćelije. U našem tijelu ga ima u kosi, noktima, koži, mozgu, jetri, tetivama.

Naš organizam ne čuva rezerve proteina, kao što je slučaj sa mastima i ugljeni hidratima. Zbog toga je veoma važan dnevni unos.

Jedan od faktora koji utiču na potrebe za proteinima je aktivnost. Ako vježbate, potreba za bjelančevinama je veća.

Preporuka je oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno za osobe koje vježbaju, a za osobe koje su statične i veći dio dana provedu sedeći oko 54 grama proteina dnevno. Za veoma aktivne osobe unos je od 82 do 136 grama po danu.

Za ljude koji žele da izgube kilograme, potreba na dnevnom nivou je 0,36 grama po kilogramu tjelesne težine.

Neželjeni efekti ako se ne unosi dovoljno proteina

Ako se ponekad osjećate nezadovoljno nakon obroka, poželite neki slatkiš ili nemate dovoljno energije, krivac bi mogao biti nedostatak proteina.

Taub Diksova objašnjava da manji unos proteina može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema kao što su gubitak mišićne mase, depresija, hormonski disbalans, loš kvalitet noktiju i kose, problemi sa kožom.

(RTS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.