Univerzitet Crne Gore: Most između nauke i privrede za bolju budućnost

0

Alumni asocijacija i  Program podsticanja naučnoistraživačkog rada dvije su inicijative koje treba da osnaže saradnju Univerziteta Crne Gore i privrede. To je kazala doc. dr Milena Lipovina Božović koja je u ime Univerziteta Crne Gore učestvovala na prestižnoj manifestaciji koja okuplja najuspešnije kompanije u Crnoj Gori – “100 najvećih u Crnoj Gori”.

“Svjesni smo da dinamičan angažman alumnista predstavlja jedan od osnovnih stubova razvoja i modernizacije visokoškolskih ustanova, često sa dalekosežnim pozitivnim uticajem kako na instituciju tako i na njene bivše studente”, kazala je Lipovina Božović.

Ona je dodala da na Univerzitetu Crne Gore postoji uvjerenje da su  diplomci UCG najbolji njegovi ambasadori i ogroman resurs. U skladu sa tim kreirana je prva Alumni strategija za period od 2024. do 2029. godine, koju je i nedavno usvojio Upravni odbor UCG. Pokrenuta je i interaktivna internet platforma  alumni zajednice UCG-a, čiji je sastavni dio baza podataka i sistem za registraciju alumnista. Takođe, usklađen je pravni  okvir u svrhu formalnog uključivanja alumni zajednice u obrazovni, istraživački i razvojni segment Univerziteta Crne Gore.

“Do sada su sve univerzitetske jedinice osnovale svoje alumni klubove, a u narednim danima planirano je i formalno osnivanje Alumni asocijacije UCG, pa vas najsrdačnije pozivam da nam se pridružite na ovom uzbudljivom putovanju”, poručila je privrednicima Božović.

Ona je naglasila i da je UCG razvio Program saradnje sa privredom u dijelu podrške razvoju naučnoistrazivačkog rada.

“Univerzitet Crne Gore ima jasnu misiju da svoje resurse stavi u funkciju razvoja cjelokupnog društva. Stoga smo razvili program koji ima za cilj da obezbijedi vezu između naših istraživačkih kapaciteta i potreba privrede. Naš cilj je da naučni rad bude direktno u funkciji razvoja privrede, omogućavajući bržu primjenu istraživačkih rezultata u praksi”, navela je Lipovina Božović.

Ona je pojasnila da program pruža priliku za zajedničke projekte, finansiranje istraživanja i razvoj novih tehnologija.

“Dok bi se, s jedne strane,  programom finansirali kraći boravci naučnih radnika koji rade na istraživanjima u specifičnim oblastima, s akcentom na napredne tehnologije, s druge strane, za naše partnere otvaraju se višestruke mogućnosti: od redovnih sastanaka sa rektorskim kolegijumom na temu pravaca razvoja UCG, mogućnosti definisanja zajedničkih istraživačkih tema I projekata, organizovanja prezentacija kompanije u cilju privlačenja najboljih za zaposlenje, prisutnost u realnom i virtuelnom prostoru UCG, organizovanju predavanja za studente itd”, objasnila je Božović.

Ona je zaključila da vjeruje da je ključno osluškivati potrebe privrede u obrazovanju te da se zbog toga I radni na usklađivanju obrazovnih programa sa potrebama tržišta rada, kako bi se studentima omogućila  što bolja priprema za buduću karijeru.

Lipovina Božović je pozvala sve učesnika skupa da postanu aktivni učesnici UCG inicijativa, kako bi zajedno stvarali bolje uslove za buduće generacije i unaprijedili crnogorsku zajednicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.