Ultimatum Prištini: Imate tri nedelje da formirate ZSO ili ćemo mi to uraditi

0

Odbornici Skupštine 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji dali su rok vlastima u Prištini da u roku od tri nedelje krenu u formiranje ZSO i to ne deklarativno. U suprotnom, srpske opštine i institucije će krenuti same u njeno osnivanje. To je jedan od tri zaključka koji su jednoglasno usvojeni na sednici Skupštine. Srpski predstavnici na KiM zahtevaju da se “naredbodavci i izvršioci terora nad Srbima u nedelju u Severnoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije”.Odbornici su pozvali i međunarodne predstavnike, pre svega Kfor i Euleks, da “pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata”.
“Na statutu ZSO da radimo sa Beogradom”
U zaključku o Zajednici srpskih opština, navodi se i da su predstavnici Srba spremni da na stvaranju Statuta ZSO rade u saradnji sa Beogradom i Prištinom, onako kako je predviđeno sporazumom.
Kako su dodali, početkom rada na stvaranju ZSO-a, u tom smislu smatra se isključivo jasna i javno pokazana spremnost da se na tome radi ne deklarativno, ne uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj, piše u zaključku, za njih bi značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bi takođe “započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.