Ulje crnog susama koristi se od davnina, čuva naše zdravlje i ljepotu

0

Ulje crnog kumina, odnosno crnog susama se preporučuje kod raznih bolesti – Astme, polenske groznice, nadudosti.

„Crni susam liječi sve bolesti, osim smrti“ riječi su proroka Muhameda stare više od 1.300 godina, a mnogo toga što znamo o ovoj biljci upravo nam dolazi sa Istoka.

U istočnjačkoj kuhinji, ova biljka predstavlja jedan od osnovnih začina. Nažalost, kod nas se ne koristi u tolikoj mjeri.

U Turskoj, Iraku i Egiptu ova biljaka je veoma prisutna u narodnoj medicini, ali i u preporukama ljekara. Ono što svakako znamo, jeste da se sjeme crnog susama pretežno sastoji od zdravih, nezasićenih masnih kisjelina –  linolna kisjelina.

Našem organizmu su potrebne masne kisjeline, ali ih ne možemo samostalno proizvesti. Ovo ulje u sebi sadrži visok procenat cinka, aminokisjelina, selena i magnezijuma.

Kako ulje crnog susama djeluje na naš organizam?

Iako se ulje ove biljke zadržalo više u oblasti narodne medicine, naučnici su sproveli neka istraživanja i utvrdili mu određene karakteristike:

  •     Ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo;
  •     Ublažava bolove;
  •     Djeluje protiv upala;
  •     Pomaže u snižavanju krvnog pritiska;
  •     Pomaže u otklanjanju grčeva;
  •     Odlično je za dezinfekciju.

Naučnici su takođe otkrili da ovo ulje ima odlično dejstvo i na imuni sistem. Odlično je protiv kijavice, a primjenjuje se i pri problemima sa želucem i crijevima.

Ljudi koji imaju pozitivno iskustvo sa korišćenjem ovog ulja savjetuju da je najbolje uzimati jednu kafenu kašičicu ujutru. Na ovaj način, prema njihovim riječima, spriječiće se nastanak mnogih bolesti i ojačaćemo naš organizam.

Ukus ovog ulja jeste specifičan, tako da će vam trebati neko vrijeme da se na njega naviknete.

Takođe možete ga konzumirati i u vidu tableta, koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.