Ukrajinska vojska odbija da izvodi provokacije u okolini Donbasa

0

Ukrajinska vojska odbija da izvršava naređenja svojih komandira, koja se tiču izvođenja provokacija, tvrdi zvanični predstavnik narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike Jakov Osadči.

– Kako smo ranije saopštili, u jedinicama operativno-taktičke grupe „Sever“ primjetno je masovno odbijanje ekstremista da izvode provokacije, otvaranjem vatre, zbog straha od odgovora narodne milicije LNR – rekao je Osadči.

On tvrdi da je prošlog petka jedna od brigada ukrajinskih snaga bezbjednosti odbila da inženjerski oprema položaje zbog straha od ranije postavljenih mina u tim područjima. Zbog ovog slučaja na lice mjesta je morao da dođe komandir brigade.

Osim toga, prema rečima predstavnika snaga bezbjednosti LNR, dva ukrajinska vojnika 1. bataljona 14. brigade samovoljo su napustila položaj u području Novotoškovskog, uzevši sa sobom službeno oružje. Trenutno ih traži policija.

Od prošlog mjeseca situacija u Donbasu je sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.