Ukrajina: Istraga protiv Porošenka

0

Ukrajinski Nacionalni istražni biro pokrenuo je istragu protiv bivšeg predsjednika Petra Porošneka i njegovih saradnika.

Istraga je pokrenuta protiv Porošneka i njegovih saradnika zbog prebacivanja velikih svota deviza iz državne odbrambene kompanije Ukroboronprom na račune ofšor kompanija po lažnim ugovorima.

“Pokrenut je nov krivični slučaj koji bi mogao da pogodi na desetine Porošenkovih saradnika. Juče je Nacionalni istražni biro zvanično pokrenuo istragu”, rekao je Andrej Portnov, advokat i bivši zamjenik šefa kabineta nekadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

U slučaj je umiješana i šefica Narodne banke Valerija Gontareva, zvaničnici iz kompanije Ukroboronprom i Ukreksimbanke koji su “organizovali transfer milijaradi u stranim valutama direktno iz Ukroboronproma na ofšor račune, po lažnim ugovorima, a radi lične koristi iako su bili svjesni da će to ugroziti nacionalnu bezbjednost i odbrambene kapacitete Ukrajine”, rekao je Portnov.

Prema direktnom nalogu Porošenka i Gontareve, centralna banka je 2016. ukinula odredbe o kontroli deviza kako bi Ukroboronprom mogao da izvrši ofšor uplate unaprijed, bez kontrole i limita za sumu.

Portnov vjeruje da bi slučaj mogao da rezultira konfiskovanjem cijele imovine Porošenka i Gontareve, kao i njihovim dugim zatvorskim kaznama, prenosi TASS.

Porošenko je takođe osumnjičen za veleizdaju, zloupotrebu položaja, pranje novca, utaju poreza, pokušaj uzurpacije pravosuđa i nezakonito imenovanje ministara 2016. kada u parlamentu nije postojala koalicija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.