Ukrajina bira predsjednika

0

Komičar bez političkog iskustva ima najviše šansi da pobijedi u današnjem prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini usljed nezadovoljstva zbog korupcije i petogodišnjeg rata protiv separatista na istoku zemlje.

Tri kandidata – aktuelni predsjednik Petro Porošenko, biznismen milijarder koji je izgradio čokoladnu imperiju, Vladimir Zelenski, komičar i glumac i bivša premijerka Julija Timošenko, liderka narandžaste revolucije 2004, prednjače među više od kandidata. Očekuje se da dvoje sa najviše glasova odmjere snage u drugom krugu 21. aprila.

Zelenski, kojeg podržava jedan od moćnih tajkuna u državi, je u prednosti prema posljednim anketama, sa oko 25 odsto.

„Politiko” ocjenjuje da bi njegova pobjeda bio život koji imitira umjetnost – on glumi predsjednika u popularnoj TV seriji. Mnogi obrazovani Ukrajinci vide njegov uspjeh kao još jedan znak da je država dotakla dno, dodaje „Politiko”.

Pet godina pošto je Majdanski ustanak primorao proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da pobjegne u Rusiju, Ukrajina je ponovo na raskršću. Povjerenje javnosti u vladu je opalo na ispod deset odsto usljed uporne ekonomske stagnacije i rasprostranjene korupcije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.