UEFA na potezu: Hoće li oprostiti Ukrajincima isticanje nacističkog slogana i glorifikovanje AZOV-a usred Njemačke?

0

Fudbalske reprezentacije Italije sinoć je obezbijedila plasman na Evrposko prvenstvo koje će se narednog ljeta održati u Njemačkoj.

Italijani su remijem bez golova sa Ukrajinom na gostujućem terenu u Leverkuzenu zadržali drugo mjesto na tabeli, iako su imali isti broj bodova sa sinošnjim rivalom.

Osim rezultatskog značaja, ovaj meč je obilježila nacistička ikonografija za koju su bili zaduženi ukrajinski navijači i to usred Njemačke.

Kako o trošku njemačkih građana u toj državi trenutno egzistira preko milion Ukrajinaca, ukrajinski navijači su ispunili do poslednjeg meča legendarnu „Bajarenu“ u Leverkuzenu, tako da su fudbaleri u žutim dresovama imali osjećaj kao da se meč igra usred Ljvova.

Ukrajinski navijači su još jednom iskazali privrženost zloglasnom nacističkom bataljonu AZOV. Na jednoj od tribina iza gola su iskazali solidarnost sa AZOV-om, tako što su istakli transparent na kojem je pisalo „FREE AZOV“. Valjda su ovim putem apelovali na međunarodnu zajednicu da se založi kod neprijateljskog ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se iz zatvora oslobodili preostali zarobljenici iz redova ovog zločinačkog odreda kojima se sudi zbog stravičnih zločina nad proruskim stanovništvom u Istočnoj Ukrajini.

Pored zahtjeva za oslobađanjem i poštovanjem ljudskih prava nacifikovanih kratkopotšišanih azovaca, na pomenutom meču se na reklami pored samog terena pojavljivao i nacistički slogan „Slava Ukrajini“ koji uzgred ispunjava srce malobrojnih Cetinjana koje je DPS ovlastio da jednom u tri mjeseca šetaju i farbaju pločice na centralnom trgu u čast napaćene brate iz Ukrajine.

Ono što bi posebno trebalo da zabrinjava antifašističke snage u Evropi, predvođene Crnom Gorom (kao prvom državom koja se tokom Drugog Svjetskog rata, odmah posle njemačkog napada na SSSR, zarekla antifašizmu), jeste što su se ovi nacistički ispadi ukrajinskih navijača odigrali na njemačkom tlu. Treba li podsjećati kakve je posledice po Istočnu Evropu prourokovala prijje 80-ak godina njemačko-ukrajinska simbioza na nacističkim osnovama.

Biće interesantno vidjeti da li će UEFA zažmuriti na ovo isticanje nacističkog slogana korišćenog u Drugom svjetskom ratu od strane Banderista i imena organizacije koja otvoreno baštini ideologiju krvi i tla.

Podsjetimo, UEFA je nedavno kaznila Srbiju zbog rasizma na meču sa Crnom Gorom, ako se tom riječju može opisati uobičajeno skandiranje (koje uzgred nikog ne vrijeđa) „Ko ne skače, taj je…“ .

Ukoliko se budu držali ujednačenog kriterijuma, teško da će i ukrajinski fudbalski savez zaobići kazna zbog mnogo većeg ispada.

Mada se sa UEFA-om nikada ne zna, možda i ovog puta razmaženim Ukrajincima „progledaju kroz prste“, zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli zahvaljujući njihovim zapadnim mentorima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.