Udruženje novinara: Osuđujemo saslušanje kolege Spasoja Tomića, na protest zbog smjene Leposavića je bio kao izvjestilac

0

Iz Udruženja novinara Crne Gore najoštrije osuđuju sudsko saslušanje Spasoja Tomića zbog prisustva na protestu zbog smejene Vladimira Leposavića jer je on događaju prisustvovao kao novinar.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Udruženje novinara Crne Gore najoštrije osuđuje sudska saslušavanja našeg člana i kolege iz Nikšića Spasoja Tomića.

On je saslušan u Sudu za prekršaje, jer je kao novinar prisutvovao i radio svoj posao prilikom izvještavanja sa protesta građana zbog smjene Vladimira Leposavića.

Nije nam jasno po kojim to zakonima, prekršajnim ili nekim drugim, novinar može da se optužuju zato što je radio svoj posao. Spasoje Tomić je u Nikšiću poznat kao čovjek koji se godinama borio protiv sveopšte torture DPS-a u tom gradu, ali i u Crnoj Gri, i trenutno je urednik portala „Nacional“ za Crnu Goru.

Spasoje Tomić je više puta upozoravan od predstavnika bivšeg režima da pazi šta radi i piše, što je samo još jedan od dokaza zaplašivanja i prijetnji novinarima.

Udruženje novinara Crne Gore upozorava nadležne, ali i medijsku zajednicu u Crnoj Gori, da se odupru ovakvim napadima na novinare i da novinari moraju da preduzmu sve kako bi zaštitili sebe i svoju profesiju. Nadamo se da će nikšićke sudije odustati od prijave protiv Spasoja Tomića i tako barem donekle ispraviti svoju grešku.

UNCG će principijelno i dosljedno uvijek biti uz svoje članove i kolege i zalagati se da oni imaju sve uslove da slobodno iznose svoje stavove i pišu o stvarnosti u kojoj žive.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.