Udar na Dodika sa pet strana: Zapadu smeta Republika Srpska, a ćute zbog “Velike Albanije”!

4

Ambasadama Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, narodnim rječnikom opisano, kao da je upao žar u gaće poslije zaključaka Skupštine Republike Srpske i Milorada Dodika kojima je najavljeno otcjepljenje ukoliko se nastavi urušavanje Dejtona i oduzimanje ovlašćenja koje po ovom sporazumu ima RS.

U zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte izražava se “opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta, koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH”. Simptomatično je, takođe, da te iste zemlje nisu reagovale kada su iz Tirane i Prištine stizale najave formiranja “velike Albanije”.

Povod za žustru reakciju bio je zaključak najvišeg zakonodavnog tijela RS da je vrijeme da se ukine funkcija visokog predstavnika i da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom. U suprotnom, zaključila je skupštinska većina, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ne sumnja da se radi o koordinisanoj akciji Zapada koja je usmjerena protiv srpskih interesa u Bosni i na Kosovu.

– Međunarodna zajednica planira imenovanje novog visokog predstavnika, spekuliše se da je riječ o Njemcu ili Kanađaninu, čiji bi jedini zadatak bio rad na stvaranju unitarne Bosne i Hercegovine, a pod plaštom želje da se konačno stvori funkcionalna država, što, drugim riječima, znači dominaciju Bošnjaka nad ostala dva naroda. Dodik je toga svestan i namjerno zateže odnose sa kreatorima takve ideje, pa će, ako treba, ići i na referendum o samostalnosti da bi sprečio dalje derogiranje ovlašćenja RS – uvjeren je Graovac.

Politički analitičar Dragomir Anđelković reakciju zapadnih sila ocjenjuje kao pokušaj da se pritiscima nastavi put ka razvlašćivanju RS. Ukazuje i na zabrinjavajuću praksu Zapada kada je u pitanju odnos prema Srpskoj, s jedne strane, i prema nepriznatom Kosovu na čije provokacije i ne reaguje.

– Izjave o potrebi stvaranja “velike Albanije” naišle su na zid ćutanja Evrope i Amerike, dok je Dodikova izazvala neviđenu hajku i lavinu prijetnji. To čak nisu ni dvostruki standardi, to je nešto mnogo gore jer RS traži ono što joj pripada, za razliku od Prištine. Ta takozvana međunarodna zajednica sve više liči na nacističku Njemačku i mislim da to nije prejako poređenje – ogorčen je Anđelković.

Srđan Graovac podsjeća na Bajdenovu ulogu u ratovima devedesetih i njegovu čvrstu vezanost za Bosnu.

– U njegovom izbornom štabu je bio i Elvir Klempić, porijeklom Bošnjak, koji je sigurno dodatno uticao na učvršćivanje već formiranih Bajdenovih stavova. U ovom trenutku je veoma bitno nacionalno jedinstvo u Srpskoj, koja je oštro podijeljena na vlast i opoziciju. Zapad će pokušati da nađe pukotinu u našem nacionalnom korpusu da bi ostvario svoje ideje o unitarizaciji i majorizaciji Srba, što nikako ne smije da se dozvoli – upozorava Graovac.

Dodik: Neće nam Evropa soliti pamet

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kancelarija visokog predstavnika i ambasada Velike Britanije u BiH ne pitaju o tome koje će zaključke donijeti Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik je rekao da bi oni da podvaljuju visokim predstavnicima koji će, mimo svojih ovlašćenja, nametati zakone. On je ponovio da RS ima ozbiljan prigovor na to kako se imenuje visoki predstavnik jer u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma piše da Savet bezbjednosti UN imenovanje visokog predstavnika u BIH potvrđuje na traženje potpisnica tog mirovnog sporazuma.

(Republika)

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Nek udaraju. Kad presmrde udarite, pa će biti mirni. Baš kao i prije.

  5
  1
  1. Kontra revolicija komentariše

   Americi je svejedno ali Evropi ne treba nova vatra na zagrejani Balkan !.
   Na zapadu se vec pitaju dali treba ponovo ici u rat i bombardovati drzavu sa nekoliko miliona stanovnika zbog šacicu usijanih glava nekoliko nacionalista i ratohuškaša kao Izetbegovica ili neke Haradinaje !.
   A zna zapad i da ništa nije doprinelo nikakav ukor ili pretnja zaracenim stranama da dodje do smirenje tenzija !.
   Sad je samo potrebna politika sa srbske strane da zapad konacno shvati da je njihova politika 90-tih bila pogrešna tako da ne izgube sopstveno lice “njihove zapadne demokratije” !.
   Nije lako kao pobednik priznati grešku !.

  2. Marko komentariše

   Kopile jedno balijsko I siptarsko kuca Idi tamo gdje pripadas

 2. Ribar komentariše

  Ima li jos kakvu ikonu da je pokloni Vucicu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.