Učestvovalo 29 zemalja: Saradnjom Europola i Srpske policije zaplijenjeno 1.534 komada oružja

0

Srpska policija je u saradnji s Europolom u međunarodnoj operaciji zaplijenila 1.534 komada oružja, koje je iz Turske uvezeno u ostale zemlje EU.

Kako je saopšteno, zaplijenjeni pištolji i puške koriste se za ispaljivanje boja, ali se kriminalci sve više odlučuju za njih jer se lako mogu konvertovati za ispaljivanje bojeve municije.

– Vjeruje se da je upravo takvo oružje korišćeno za ubistvo holandskog kriminalističkog reportera koji je izrešetan u Amsterdamu u julu prošle godine. Ovu operaciju, poznatu pod imenom „Konversus“, vodila je rumunska nacionalna policija u okrivu Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji. Akciju je koordinirao Europol između 13. i 17. decembra 2021. godine – navodi se u saopštenju Europola.

Učestvovalo 29 zemalja

U ovoj koordinisanoj akciji, osim policija iz Rumunije, Srbije i Bugarske, učestvovale su i njihove kolege iz sledećih zemalja: Belgija, Kipar, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španija, Francuska, Finska, Hrvatska, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Letonija, Holandija, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Norveška, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Ovo oružje, kako je dalje objašnjeno, obično se kupuje po niskoj cijeni na legalnim tržištima, prije nego što se ilegalno proda u druge zemlje, gdje je potrebna kontrola za nabavku, uvoz i posjedovanje takvog oružja.

Rumunska policija je u saradnji s ostalim kolegama iz više država radila na identifikaciji kupaca i dilera oružja. Prikupljene informacije kasnije je analizirao Europol da bi otkrio sumnjive transakcije i prekinuo lanac krijumčarenja oružja – objašnjeno je iz Europola.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.