Ubrzajte metabolizam na ova dva načina

0

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju.

Brži metabolizam znači efikasnije sagorijevanje kalorija, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati nivo energije.

Ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što se čini. Uvođenjem određenih navika i promjena u načinu života, možete značajno poboljšati svoj metabolizam i uživati u energičnijem i zdravijem životu.

Dr Džosef Ambani preporučuje dva ključna koraka za ubrzanje metabolizma za 30 posto: povećanje unosa proteina i praktikovanje intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo troši više kalorija za njihovo varenje i obradu. Takođe su važni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagorijeva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Povećanje unosa proteina može privremeno ubrzati metabolizam zbog termičkog efekta hrane (TEF), koji je najviši upravo kod proteina i može ubrzati metabolizam za 15-30 posto, kako objašnjava Ambani.

HIIT je efikasna metoda vježbanja koja kombinuje kratke intervale intenzivnog vježbanja sa periodima odmora ili vježbanja nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorijevanje kalorija tokom vježbanja i nakon njega, što dodatno ubrzava metabolizam.

Integrisanjem ovih strategija u svoju svakodnevnu rutinu možete značajno podržati svoje ciljeve mršavljenja, poboljšati energiju i ukupni kvalitet života.

 

(24sedam)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.