U Sudanu 48 sati građanske neposlušnosti

0

Jedan od lidera sudanskih pobunjenika izjavio je danas da je protjeran u susjedni Južni Sudan, drugog dana građanske neposlušnosti koju su pokrenuli lideri protesta u zemlji koji traže odlazak Vojnog savjeta sa vlasti.

Nedjelju dana poslije nasilnog proterivanja demonstranta, koji od 6. aprila protestuju ispred Generalštaba sudanske vojske u Kartumu, građani su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, “gotovo odsječeni od svijeta”.

“Veze interneta koje funkcionišu polako se prekidaju tako da je gotovo cijela zemlja odsečena od svijeta”, navela je grupa Netbloks (NetBlocks).

Državni mediji prenijeli su da je oslobođen jedan lidera pobunjenika Jaser Arman, uhapšen prošle nedjelje. Međutim, Arman je rekao da su on i još dvojica takođe uhapšenih i oslobođenih pobunjenika, zapravo protjerani u susjedni Južni Sudan.

Udruženje sudanskih profesionalaca, koje predvodi proteste, pozvalo je na “građansku neposlušnost” od nedjelje, u znak protesta protiv Vojnog savjeta na vlasti u Sudanu, a kojeg optužuje za represiju nad demostrantima 3. juna u kojima je stradalo više od 100 ljudi.

Vojska je 3. juna krenula u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred generalštaba u glavnom gradu. U tim neredima je stradalo 115 osoba, prema navodima organizatora protesta, dok vlasti navode da je bilas 61 žrtva.

Demonstranti, koji su prvo tražili smjenu predsjednika Sudana Omara el Bašira, sada traže da civilna vlada preuzme od vojske upravljanje zemljom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.