„U Spužu će vuci gorski zapjevati crnogorski“: Šta je sve SKY aplikacija otkrila o Zoranu i Petru Lazoviću?

0

Nakon što su svi domaći, ali i regionalni mediji prenijeli da su lisice na ruke stavljene bivšeg Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, kao i bivšem pomoćniku direktora policije Zoranu Lazoviću stižu čestitke sa svih strana tužilačkom dvojcu Vladimiru Novoviću i Miloradu Markoviću. Od političkih partija, pa preko civilnog sektora, faktički nema tog pojedinca koji se nije oglasio.

A kako i neće kada se uzme u obzir da su upravo njih dvojica od strane nekadašnje opozicije i medija označeni kao ključne figure režima Mila Đukanovića. Bivši GST bio je, po optužbama opozicije, tužilački pendrek Đukanovićevog režima koji je kreirao lažnu aferu državni udar dok je stariji Lazović bio taj koji je iz sijenke čuvao nekadašnjeg gospodara i obezbjeđivao mu izborne pobjede.

Iako je građanima Crne Gore svakako bilo interesantnije hapšenje Milivoja Katnića zbog njegovih ranijih izjava kao Glavnog specijalnog tužioca, od toga da će postati papa, da se korona virus krije u sladoledima i hladnim napitcima, pa do toga da građani treba da sade luk, ipak se Katnićevo lice nije pojavljivalo na naslovnicama crnih hronika medija u Crnoj Gori prethodne dvije godine već je to upravo bio Lazović. Konkretnije, Lazović junior, koji je uhapšen prije gotovo dvije godine.

Transkripti sa SKY aplikacije koje je prerađivala i objavljivala novinarka Jelena Jovanović bacili su svijetlo na tamne strane DPS režima, a gdje je upravo mlađi Lazović bio jedna od velikih karika. Od pokušaja kupovine poslanika nakon 30. avgusta, pa i dogovaranja sa navodnim šefom Kavačkog klana o likvidaciji nekog od njih, likvidacije uhapšenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića i srpskog rukometaša Vlada Mandića, pa sve do ispisivanja zloslutnih grafita u Pljevljima, samo su neki od primjera podmetačina bivšeg režima da ne dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori.

Stoga će naš portal napraviti kompilaciju najzvučnijih naslova sa SKY aplikacije gdje se može najbolje vidjeti kakva je sprega organizovanog kriminala bila sa bivšim režimom.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg pomoćnika direktora Uprave polciije Zorana Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je u tome pomogao.

Nikad neće dat’ državu

Uhapšeni agent Petar Lazović je, početkom oktobra 2020, poslao vođi kavačkog klana, Radoju Zviceru, fotografiju bivšeg predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, uz riječi da, kako pišu „Vijesti”, „šef poručuje kako državu neće dati bez muke velike“.

Lazović je, između ostalog, preko kriptovane „Sky“ aplikacije vođi kavačkog kriminalnog klana tada (do)javio i da je, zajedno sa ocem Zoranom, na proslavi povodom rođenja unuka tadašnjeg predsjednika države.

Pola sata nakon te poruke poruke bivši agent ANB-a pojašnjavao je Zviceru da ga je hvalio pred Đukanovićem, ali i drugim ljudima koji su bili prisutni na proslavi rođenja unuka bivšeg predsjednika države.

FOTO: Vijesti

„Kažem pred svima Komita je brat pravi, a šef kaže – postoje li još komite? Ja kažem vjerujte nikad jače nisu bile i ako nismo na okupu. Ima i mora da zna pravu braću”, piše Zviceru, u to doba, pripadnik najznačajnijeg policijskog sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Lazović, potom, vođi kavačkog klana prenosi i atmosferu sa proslave, uz tvrdnju da se Milo „veseli” i „pije”.

„… Šapuće nešto sa Z, muzika dere, Žuti i Jaca i nas 10. Rekoh da si čestitao, zahvaljuju se. Lomi kralj, veli nećemo je dat bez muke velike, na državu misli”, prepričavao je, sav ushićen, Zviceru mlađi Lazović.

Nakon „packe“ vođe kavačkog klana, kako prenose „Vijesti”, bivši agent se pravda da on insistira da se Zvicer svuda pominje, jer moraju „da svi znaju”.

Mlađi Lazović, nakon toga, Zviceru prosljeđuje i fotografije na kojima se, između ostalih, vide Milo Đukanović i Zoran Lazović, a onda i jednu fotografiju sa kadrom iznad njihovih glava.

„Šef sad priča sa Z za tebe, i Z mu kaže da si sa Tiagom (najvjerovatnije Darko Šarić) i da ono što vidi i čuje smatra da si pravi momak. Preneseno od A do Š. Eto tako”, piše policajac vođi kavčana.

FOTO: Vijesti

Lazović junior u epizodi kupovine/likvidacije poslanika nakon 30. avgusta i ispisivanje grafita u Pljevljima

Lazović je takođe bio itekako aktivan po pitanju očuvanja režima DPS-a nakon 30. avgusta. Zalagao se sa blago postupanje prema osumnjičenim aktivistima bivšeg režima, koji su ispisivali uvredljive grafite u Pljevljima, usmjerene prema manjinskim narodima, kako bi to pripisali srpskom narodu.

To proizilazi iz Skaj prepiski Lazovića i Zećanina Milana Vučinića, koji se tereti da je dio kriminalne grupe Pljevljaka Darka Šarića.

U višemjesečnom dopisivanju njih svojica dogovaraju se, između ostalog, oko omasovljavanja „patriotskih skupova“ poslije izbora u avgustu 2020. godine.

Takođe, kako pišu „Vijesti“, Lazović je u porukama izvijestio Vučinića da se kod tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića založio da blago postupa prema osumnjičenima za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti u Pljevljima…

Podsjetimo, u ranije objavljenim prepiskama sa Skaj aplikacije, potvrđeno je da su kriminalci povezani sa bivšim režimom, koje je predvodio DPS sa svojim satelitima, učestvovali u ispisivanju grafita mržnje u Pljevljima.

FOTO: Grafiti u Pljevljima

U porukama su takođe razmišljali i o kupovini nekog od poslanika nakon 30. avgusta ali se govorilo i o mogućnosti da neko od njih nestane.

“Da nemaš prodor u ovu opoziciju nekoga da kupimo?”, Lazović pita navodnog šefa Kavčana Radoja  Zvicera Šef kavčana odgovara mu da nije o tome razmišljao: “Nisam uopšte o tome razmišljao. Koliko ih treba da se kupe?”, pita Zvicer. Lazović objašnjava da je dovoljno jedan ili dvojica.

“Uzmu koji milion i boli ih ku*ac, svi ih posle štitimo, a neka nastave da laju ka’ opozicija”, objašnjava Lazović. Zvicer, međutim, ponovo pita koliko je poslanika potrebno za tu akciju.

“Jedan rešava, ali dva su beton. Ajd’ probaj nešto”, objašnjava policajac. Zvicer se nakon toga interesuje ko je od parlamentaraca iz Kotora i od policajca traži spisak poslanika. Nakon što mu Lazović odgovori da će provjeriti ko je od njih iz te primorske opštine, šef kavačkog kriminalnog klana pita:

“Daj mi spisak tih ljudi. Što se dešava kad nestane poslanik?”, i na kraju poruke stavlja emotikon sa smješkom.

“To bi najbolji bio onaj Medojević”, odgovorio mu je 22. oktobra 2020. godine Lazović, a onda objašnjava da će i tu opciju razmotriti…

Lazović mu odgovara da će i to da vidi.

“Nego biće prenose te mandate. To je najlakše”, piše Zvicer.

Mlađi Lazović je itekako bio aktivan i tokom nikšićkih izbora gdje je dogovarao da se „zaždije“ automobil kojim je bivši srpski rukometaš Vladimir Mandić sa tadašnjim poslanikomm DF-a Milom Božovićem, došao u Nikšić sredinom februara, ali i da i „išipkaju“ Božovića. Navodno su i kupovali lične karte i plaćali da njihovi „vojnici“ na Grahovu izvižde predstavnike tadašnje izvršne vlasti.

„Nikšić je sad presudan za izbore, ako se tu dobije, onda ćemo uspjeti. Ako tu izgubimo, ništa ne valja“, piše odbjegli Ljubo Milović pretposlednjeg dana 2020. godine.

„Evo oćemo malo do Nikšića da dođemo. Sa ekipom. Ovi iz tima, malo oko politike. Zoran Laz. Čuda čine Srbi tuda. Jedan poslanik srbski treba doć danas tamo. Ima li momaka ako bude trebalo“, pita Milović 21. januara 2021. godine.

Par dana kasnije, nakon što je Petar Lazović obavijestio da Vlada Mandić dolazi u Crnu Goru sasgovorniku šalje fotografiju automobila koji, kako je napisao vozi srpski rukometaš Vlada Mandić.

To vozi Vlada Mandić, Kod DNP bi trebalo da su. Možeš li obić. Vlada Mandić je onaj rukometaš, on je sa njim i neki Šijan. Oni su glavni finansijeri. Možeš li obići krug. Da vidimo đe će, ako ostane da noći gore da mu ga zaždijemo.

FOTO: Vijesti

Njegov sagovornik odgovara da hoće, a potom pita, „đe im bješe kancelarija, majku im je“em, jer su sad sve izlijepili sa „za budućnost Nikšića“.

O dolasku Vladimira Mandića u Nikšić, kavčani su razgovarali krajem januara, a Milović tada Lazoviću prenosi što o tome rekao Born – Radoje Zvicer.

„Veli Born za Mandića odmah krupnom sačmom po koljena“, piše Milović 27. januara.

Petar Lazović, tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, odgovara:

Hhahahah. treba, neka ga oderu.

Oće, samo neka jave odma kad uđu u Crnu Goru. Da ga upratimo isti tren, odgovara mu Milović, a Lazović konstatuje „tako najbolje“.

Nepunih dvije sedmice kasnije, Lazović javlja da je Mandić ušao u Crnu Goru.

„Ušao Mandić sa Milom Božovićem“, audi, šalje on na drugi Milovićev SKAJ nalog 12. februara oko podne.

Kupovali presudu za državni udar?

Navodni pripadnici policijskog narkokartela Petar Lazović i Ljubo Milović poručivali su svojevremeno da ne može da fali novca samo da bi se potvrdilia prvostepana presuda u slučaju državni udar, kojom su, između ostalog, dva tadašnja opoziciona lidera, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina robije.

To se navodi, između ostalog, u transkriptma sa kriptovane Skaj aplikacije koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

“Da stisne oko državnog udara. Nema limita za pare Piletićka”.

“Da, da, super. Kuda si? Bio sam sa D., rekao sam da će nam trebat. Veli da je top sa njim. Povezani su na razne načine”, odgovara mu odmah nakon toga Milović.

Lazović tada objašnjava Miloviću da je otišao do oca, da ga vidi:

“Evo dođoh da vidim tatu, a tek posle, vazda nešto za njih. To neka stisne. Reci da to riješi. Uzmu oboje pare. To neka stisne”, ponavlja Lazović.

Njegov otac, sada uhapšeni Zoran Lazović tada je bio pomoćnik direktora Uprave policije i to za najznačajniji Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK).

Seka Piletić sutkinja je Apelacionog suda i bila je članica vijeća koje je oborilo prvostepenu presudu optuženima u predmetu “državni udar”.

Tim vijećem predsjedavao je sudija Zoran Smolović, a osim Piletić član je bila i Milenka Žižić.

Oni su 5. februara 2021. godine objavili odluku – da se predmet vrati na ponovno suđenje i to pred drugim vijećem.

“Poništiše presudu”, šalje tog dana Lazović istog dana Miloviću.

Taj policajac i član kavačkog kriminalnog klana odgovara mu da je dan ranije rečeno da neće moći drugačije.

“Da, juče mi rekao D. da nema šanse. Rekao muž da nijesu imuni na pare, ali da ne može to da uradi”, piše Milović.

“Jbg. Vesni neka se zahvale. Ku*va stara, odvratna”, odgovara mu tadašnji službenik Uprave policije.

FOTO: Andrija Mandić i Milan Knežević
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.