U Rusiji registrovan prvi na svijetu test za otkrivanje britanskog soja kovida

0

Centralni naučno-istraživački institut za epidemiologiju Savezne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) razvio je i registrovao prvi na svijetu test-sistem za otkrivanje britanskog soja kovida 19, navodi se na sajtu Rospotrebnadzora.

„Novi sistem za ispitivanje brzo otkriva prisustvo mutiranog soja, što se ostvaruje zahvaljujući posebnom odabiru oligonukleotida za efikasno pojačavanje britanske mutacije, a predviđen je za maksimalnu koncentraciju virusa… Time se izbjegavaju lažno pozitivni rezultati prilikom otkrivanja mutacija za uzorke sa vrlo velikim virusnim opterećenjem“, navodi se u saopštenju.

 

Takođe se dodaje da je komplet reagenasa uspešno prošao klinička ispitivanja i registrovan je za upotrebu u Rusiji, a takođe ima visoku preciznost, što je dokazano ispitivanjima na kliničkim uzorcima sa potvrđenom mutacijom.

„Nova tehnologija može se koristiti za razvoj reagenasa za otkrivanje bilo koje druge mutacije SARS-CoV-2, kao i drugih zaraznih patogena koji zahtijevaju brzo masovno testiranje (pandemijske infekcije)“, zaključuje se u saopštenju.

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2. Britanski savjetodavni odbor za nove prijetnje respiratornih virusa kasnije je potvrdio da se ova varijanta virusa korona, identifikovana u zemlji, širi većom brzinom i zahtijeva još veći oprez stanovništva. Iako je nova mutacija virusa, prema preliminarnim procjenama, možda za 70 odsto zaraznija od uobičajene, još uvijek ne postoji ništa što bi nagovještavalo da je opasnija u smislu smrtnosti ili hospitalizacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.