Mladen Mikijelj

U požarnu sezonu Crna Gora ulazi sa dotrajalom opremom i starim kamionima koji čekaju zamjenu

0

Ništa spremniji nisu ni u većini lokalnih službi zaštite i spašavanja, gdje vatrogasci rade sa uglavnom dotrajalom opremom i starim kamionima koji godinama čekaju zamjenu

Avio-helikopterska jedinica MUP-a u trenutno raspolaže sa jednim operativnim avionom za gašenje požara, kazao je Miodrag Bešović, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Požarna sezona je ove godine već uveliko počela požarima na sjeveru države početkom aprila, koji su uništili i dio Nacionalnog parka Durmitor. Preostala dva aviona i dva helikoptera su na remontu, a jedan helikopter mogao bi biti u pogonu za 20 dana.

„Mi još nismo dobili neki dobar signal da bi moglo nešto tu da se poboljša, ali redovno upozoravamo i donosioce odluka da je potrebno makar još jedan avion“, kazao je Bešović.

I na lokalu priča slična prošlogodišnjoj.

„Opštine na sjeveru – Bijelo Polje, Petnjica, Gusinje, Plav, Rožaje, Kolašin, Mojkovac – sve te opštine nemaju elementarne uslove za rad, nemaju adekvatnu opremu i oprema koju imaju je izraubovana i već spremna za mijenjanje“, napominje Goran Tripković, predsjednik Sindikata vatrogasaca-spasilaca.

A za mijenjanje je, smatra Tripković, spreman i Zakon o zaštiti i spašavanju iz 2013. godine, ali i sistem koji je vatrogasce-spasioce stavio u nadležnost Direktorata za venredne situacije MUP-a.

„Mi se borimo da napravimo neku Vatrogasnu upravu koja bi se izdvojila iz trenutnog Direktorata, odnosno imala bi svoga čovjeka koji bi bio profesionalac, koji bi rukovodio svim vatrogascima u Crnoj Gori, ali bi država morala da bude uključena za nabavku određene opreme“, navodi on.

Da, ipak, ni budžet neke opštine i njeno bogatstvo nisu presudni, govori podatak da su budvanski vatrogasci u januaru, prvi put od formiranja njihove službe dobili odijela za prilaz vatri. Situacija se, uvjerava Tripković, posljednjih godina značajno popravila i u nikšićkoj Službi.

„Mi ćemo za narednih pet godina, nadam se, svu moguću opremu što se tiče lične i kolektivne opreme zamijeniti. Nama su vozila nekih 20 godina starosti, između 15-20 godina starosti, i već su spremna za mijenjanje“, kaže Tripković.

Sljedeće godine nikšićki vatrogasci trebalo bi i neuslovnu zgradu starog zatvora iz koje djeluju decenijama da zamijene novim domom na čijoj izgradnji se uveliko radi. Služba je odnedavno ojačana specijalnim psom Panom, koji je dresiran za pretragu ruševina I jedini je takav u Crnoj Gori.

„Star je 20 mjeseci, njemački je ovčar. Već je odradio dosta treninga, položio dosta licenci. Tri puta nedeljno radimo treninge potraga, moramo uvijek da smo spremni, jer ne znamo kad će doći možda do zemljotresa kod nas“, ističe Luka Bijelović iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić.

Nadajući se da Pan ipak neće imati posla, vatrogasci upozoravaju da prognoze meteorologa za ovo ljeto nijesu baš optimistične.

„Pošto je vlaga u zemljištu jedan od faktora koji utiče na razvijanje požara na otvorenom, već je ta vlaga na nekom nivou koji je mnogostruko niži nego na visegodišnjem prosjeku“, rekao je Tripković.

Zato i vatrogasci i Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, ili da ih, ako baš moraju, o tome obavijeste.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.