U neutralnom statusu: MOK dozvolio individualnim ruskim i bjeloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama

0

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio je individualnim sportistima iz Rusije i Bjelorusije da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopšteno je na sajtu te organizacije.

„Izvršni savjet Međunarodnog olimpijskog komiteta donio je odluku da pojedinačnim neutralnim sportistima, koji su se kvalifikovali prema postojećim kvalifikacionim sistemima Međunarodnih federacija, dozvoli da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, „individualni neutralni sportisti“ su sportisti sa ruskim ili bjeloruskim pasošem. Prema saopštenju, trenutno ima samo 11 takvih sportista – osam sa ruskim i troje sa bjeloruskim pasošem.

Sportistima koji aktivno podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini neće biti dozvoljeno da učestvuju na OI u Parizu, kao ni sportistima i trenerima koji imaju ugovore sa vojnim organima ili nacionalnim bezbjednosnim agencijama. Takođe, na Olimpijskim igrama u Parizu biće zabranjeni bilo kakva obilježja Rusije i Bjelorusije na zvaničnim mjestima i na zvaničnim događajima.

Ruski i bjeloruski sportisti koji budu željeli da učestvuju na Olimpijadi moraće da potpišu sporazum sa dopunjenom Olimpijskom poveljom, uključujući odredbu o poštovanju „mirne misije olimpijskog pokreta“. Ruski i bjeloruski sportisti koji se kvalifikuju za OI biće označeni kao neutralni sportisti (AINS).

MOK je 28. marta preporučio međunarodnim federacijama da dozvole Rusima i Bjelorusima da se takmiče, ali pod uslovom da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju i da nisu povezani sa vojnim sportskim društvima.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.