U Kini se nalazi jedna od najstarijih džamija na svijetu (VIDEO)

0

Glavni grad Narodne Republike Kine – Peking dom je za 21,5 miliona ljudi, a ima 72 džamije. Najstarija među njima, džamija Nijuđije, stara je više od hiljadu godina, što je poseban kuriozitet koji može iznenaditi one koji nisu u potpunosti upoznati sa kineskom, dalekoazijskom ili islamskom istorijom.

Posebno što to nije najstarija džamija u Kini, štaviše, potencijalno je najstarija na svijetu: prema tradiciji kineskih muslimana, Saad ibn Abi Vakas, pratilac proroka Muhameda, i treća ili četvrta osoba koja je prihvatila Islam, osvajač Persije, posetio je Kinu i osnovao džamiju Huaišan u Guangdžou.

Džamija Nijuđije je dobila ime po istoimenoj pekinškoj ulici u kojoj se nalazi, što znači „Ulica volova“.

Izgrađena je 996. godine (10 vijek) u periodu dinastije Liao, u stilu tradicionalne kineske arhitekture, ali sa islamskim elementima, poput arapske kaligrafije na unutrašnjim zidovima. Predstavlja najstariji islamski hram u Pekingu. Izgradio ju je Nazarudin, sin lokalnog imama. Međutim, sadašnja zgrada nije iz 10. vijeka, pošto ju je spalila vojska Džingis-kana 1215. godine, već iz 1443. godine, kada je obnovljena za vrijeme dinastije Ming.

Popravljena je 1496. godine uz doprinose kineskih muslimana, a umnogome je proširena dva vijeka kasnije, 1696. godine, za vrijeme mandžurske dinastije Ćing, kada su okolna tržišta postala poznata po halal govedini i ovčetini, tradiciji koja traje do danas. Od osnivanja NR Kine renovirana je tri puta, poslednji put sredinom devedesetih.

Džamija je građena od drveta, ima 10.000 kvadratnih metara, dva dvorišta i nekoliko sala, pre svega molitvenu salu od 600 kvadratnih metara i kapaciteta hiljadu vjernika, ali i salu za predavanja, nekoliko paviljona, kupatila… U džamijskoj biblioteci se čuva 300 godina star Kuran, kao i drugi vrijedni drevni rukopisi, a tu su i sarkofazi arapskih mudraca. U džamiji se čuva carski edikt iz 1694. godine ispisan na uspravnoj ploči. Nijuđija džamija danas opslužuje oko 10.000 vjernika koji žive u blizini i ne samo da je najstarija u gradu, već je i najveća.

 

(avaz.ba)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.