U EU kovid pasoš ne može vakcina koju nije odobrila Evropska agencija za ljekove

0

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da Evropska unija ima stroge zakonske regulative za odobravanje i sertifikaciju vakcina i da je očigledno da kovid pasoši Unije neće moći da prepoznaju vakcinu koju Evropska agencija za ljekove (EMA) još nije odobrila.

„Nijedna kineska kompanija još nije podnijela zahtjev za odobrenje… Ako bude odobrena, ruska vakcina može da bude uključena u verziju kovid pasoša EU”, kaže Fajon za Nova.rs.

Ona je tako odgovorila na pitanje portala kakav je njen stav o predlogu za uvođenje kovid-pasoša za slobodno kretanje unutar EU, a koje će moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani cjepivima koje je odobrila EMA.

Ukoliko bude usvojen ovakav predlog, veliki broj građana koji je vakcinisan kineskom i ruskom vakcinom neće moći da dobije takozvane “kovid pasoše” EU.

“Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj predlog o kovid pasošima tek ove nedjelje. Kako još uvijek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto verujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što prije vratimo u normalu. Verzija kovid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rješenja za lakše putovanje i prelazak granice”, navodi Fajon za Nova.rs.

Ona kaže da je i dalje uverena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća, kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost. Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

“Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU kovid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnijela zahtjev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU”, navodi Fajon.

Ona, međutim, podsjeća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je riječ o efikasnosti, bezbjednosti i kvalitetu, i navodi da se na to provjerava od 4. marta ove godine.

“Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU kovid pasoša”, kaže Fajon.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.