U Bijeloj kući bi mogla da se razmatra i budućnost Republike Srpske

0

Amerika je zainteresovana za to da Republika Srpska dobije veću autonomiju, kaže profesor Nenad Kecmanović, uoči sastanka najviših funkcionera Srbije i Republike Srpske.

Sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije, koji će biti održan u srijedu, biće posvećen razmatranju dokumenta koji je zvanična Banjaluka poslala u Beograd, a koji je aktuelizovan predstojećim odlaskom srpskog predsjednika u Vašington, gdje će vjerovatno biti riječi i o budućnosti Republike Srpske, objašnjava Kecmanović.

On ovo zaključuje na osnovu dostupnih informacija, prema kojima će se u dijalog Vučić-Hoti uključiti i sam predsjednik SAD, Donald Tramp, iz čijeg je okruženja procurilo da je Vašington spreman da RS dobije veću autonomiju.

Dokument koji je iz Banjaluke došao u Beograd sastoji se od zaključaka i informacija koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, a koji se odnose na neustavnu transformaciju dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Takođe, u Beograd je proslijeđena i Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.
Radi se o dokumentima koji je, sa jedne strane opisuje zahvate međunarodne zajednice na štetu RS, a sa druge strane, radi se o mjerama koje će Banjaluka preduzeti kako bi zaštitila svoj dejtonski status, kaže Kecmanović.

„Za Republiku Srpsku, dokument je od prvorazrednog značaja, a da li će biti od istorijskog, kako mnogi već tvrde, to ćemo moći da procijenimo tek prema efektima koje će ostvariti“, napominje on.

RS traži vraćanje svih entitetskih nadležnosti koji joj pripada po Dejtonu, a koje su prenijete iz Banjaluke u Sarajevo; zatim, traži ukidanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika koja su, prema Kecmanovićevim riječima, diktatorska, kao i odlazak stranih sudija iz Suda BiH, kojima je takođe po Dejtonu, takođe istekao mandat. Najzad, traži se ukidanje nametnutih zakona.

„Ti zahtjevi upućeni su međunarodnoj zajednici, ali i pojedinačno zemljama koje su potpisom garantovale dejtonski sporazum. Razumljivo, to je, prije svega, matica Srbija.

Što je najvažnije, narodna skupština RS je sve te po nju štetne odluke i praksu parcijalno već stavila van snage i na osnovu toga pripremila je novi ustav“, kaže Kecmanović.
Dokumenti koji su upućeni u Beograd usvojeni su na sjednici narodne skupštine RS 11. i 12. novembra prošle godine, kao i 17. februara ove godine. Povodi za njihovo usvajanje bilo je usvajanje Deklaracije SDA, prema čijem slovu ova, najmoćnija bošnjačka stranka, kao svoj primarni cilj ističe donošenje novog Ustava i povratak tzv. Republike BiH. Povod za drugu sjednicu bila je odluka Ustavnog suda BiH kojom je RS osporeno pravo na poljoprivredno zemljište.

Ovim zaključcima, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani su da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.