U Beranama održana vježba zaštite od požara, hemijskog akcidenta i spašavanja na brzim vodama

0

U okviru projekta RESCOOMM (Otporne zajednice) u Beranama je održana vježba koja je imala složen scenario na temu zaštite od požara, hemijskog akcidenta i spašavanja na brzim vodama.

Vježba je u punom obimu potvrdila opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova da jača kapacitete sistema zaštite i spašavanja, uvježba procedure i dodatno unaprijedi međunaradnu saradnju. Bitan elemenat vježbe je bila i namjera da se građanima približe resursi sistema, da se dodatno ulije sigurnost i izgradi povjerenje u ukupan sistem.

Ova vježba predstavlja kontinuitet u radu Direktorata za zaštitu i spašavanja i ona je dokaz da se Direktorat pozicionira kao stožer ukupnog sistema i kredibilan partner svim subjektima.

Na vježbi je učestvovalo oko 100 učesnika iz Crne Gore i 12 učesnika iz Kantona Sarajevo, što je ovoj vježbi dalo međunarodnu dimenziju i potvrdilo regionalnu kredibilnost Crne Gore. Ova vježba uvjerljiva je potvrda da bi u stvarnoj situciji pružili brz, efikasan i adekvatan odgovor.

Direktorat za zaštitu i spašavanje naglašava, a tome svjedoče i prethodni dani, da prirodne katastrofe predstavljaju realnu oposnast i za građane Crne Gore. To nas dodatno obavezuje i kao društvo, a posebno nas kao sistem, da radimo na poboljšanju materijalno-tehničkih resursa i unapređenju sistema.

U tom pogledu Direktorat je kroz realizaciju brojnih projekata ojačao svoje kapacitete nabavkom multifunkcionalnog robot vozila, čija se upotrebljivost potvrdila i na ovoj vježbi, zatim kroz opremanje prostorija budućeg trening centra, nabavku odijela za prilaz vatri i drugih materijalno-tehničkih sredstava koja mogu biti upotrijebljena za različite vrste hazarda.

Takođe, kroz zakonsko rješenje Fonda za zaštitu i spašavanje opredijeljeno je oko 490.000 evra za realizaciju oko 53 različita projekta. Jasno je da se pitanju zaštite i spašavanja poklanja sve više pažnje i na lokalnom nivou, pa su sada službe zaštite i spašavanja značajno opremljenije i obučenije nego ranije.

Vježba je bila prilika i da se podrže profesionalne ambicioznost pojedinih komandira koji svojom posvećenošću i pregalaštvom, istinski doprinose jačanju odgovora na razne vrste nepogoda. Jedna od takvih službi je svakako i beranska koja je i bila domaćin ove vježbe.

Direktorat za zaštitu i spašavanje će nastaviti sa aktivnostima koje unapređuju sistem i ulivaju sigurnost građanima kada je u pitanju zaštita od prirodnih katastrofa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.