Tužilaštvo odlučilo da se ne radi obdukcija pacijentkinje koja je umrla nakon vakcinacije

0

Više državno tužilaštvo je u slučaju smrti osamdesetgodišnje pacijentkinje koja je preminula nakon primanja vakcine Astra Zeneka odlučilo da nema potrebe za obdukcijom, jer su, kako su Pobjedi kazali, istragom utvrdili “da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.”

Institut za javno zdravlje je početkom prošlog mjeseca zatražio od Višeg državnog tužioca da odobri ekshumaciju i obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i sačuvalo javno zdravlje. Pacijentkinja je preminula 4.aprila, a iz Ministarstva zdravlja su istog dana saopštili da se vakcinacija ne prekida dok se ne utvrdi povezanost. Navedeno je da je preminula imala brojne zdravstvene rizike i pridružene bolesti koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću.

Prema nezvaničnom izvoru Pobjede, dobro upućenom u ovu problematiku, u ovom slučaju bilo je neophodno obaviti obdukciju, ali je kako tvrdi, napravljen propust jer se uključila policija i tužilaštvo, iako se radi o isključivo medicinskom pitanju.

“S obzirom da je bilo evidentno da se ne radi o nasilnoj smrti odnosno da je pacijentkinju neko ubio ili da je umrla izvršenjem nekog krivičnog djela policiju nije trebalo zvati. Međutim, policiju je ipak neko pozvao, a kako nije bilo elemenata krivičnog djela, oni su rekli da se tijelo pusti, nakon čega ga je familija preuzela i sahranila”, kaže izvor Pobjede.

Kasnije se, prema njegovim riječima uključilo Ministarstvo zdravlja koje je željelo da se uradi obdukcija.

“To je bilo ispravan potez i za samu kampanju kako bi imali čvrste dokaze da smrt nije ili jeste u vezi sa vakcinom. Međutim, kada je tijelo već sahranjeno tada dozvolu za ekshumaciju može dati jedino sud i to ako postoji sumnja za krivično djelo. Obzirom da ga nije bilo onda ekshumacija nije ni dozvoljena, a samim tim ni obdukcija jer nema leša”, kazao je Pobjedin izvor.

Prema njegovim riječima, trebalo je uraditi patoanatomsku (kliničku) obdukciju, koja se radi iz medicinskih razloga kada se ne zna uzrok smrti kako bi se riješile neke medicinske činjenice, a ne krivična djela.To se tačno precizira Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

“Kada je porodica javila da je pacijentiknja umrla, doktor medicine je došao na lice mjesta kako bi konstatovao smrt. Nakon informacije da je pacijentkinja dan ranije primila vakcinu Astra Zeneka, ljekarka je predložila obdukciju. Ona je o svemu tome obavijestila, nadležne, odnosno Dom zdravlja, Hitnu pomoć kao i epidemiološku službu u gradu odakle je pacijentkinja”, kazao je Pobjedin izvor.

Problem je nastao nakon što je u red poteza uključena policija.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je na prošloj konferenciji kada su predstavljene epidemiološke mjere na pitanje novinara u kojoj fazi je slučaj pacijentkinje koja je preminula nakon vakcinacije kazala da je prikupljena sva dokumentacija te da je je cijeli slučaj u proceduri.

Što kaže Zakon

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti se u članu 164 između ostalog navodi da obdukciji obavezno podliježe leš ,,lica umrlog u zdravstvenoj ustanovi, zatim ako nije utvrđen tačan uzrok smrti“. Obdukcija se obavlja i na zahtjev doktora medicine koji je liječio umrlog, zatim osobe donesene u zdravstvenu ustanovu čiji je uzrok smrti nepoznat, na zahtjev člana porodice kao i kada je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja građana ili kada to nalažu epidemiološki i sanitarni razlozi, zatim ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata, ako je na licu vršeno kliničko ispitivanje lijeka ili medicinskog sredstva, odnosno drugo naučno ispitivanje.

Obdukcija se obavlja i ako ko to zahtijeva nadležni organ zbog postojanja sumnje da je smrt nastupila izvršenjem krivičnog djela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog djel

Sudsko-medicinsku obdukciju vrše jedan ili više doktora specijalista sudske medicine.

Patološko-anatomsku (kliničku) obdukciju vrši jedan ili više doktora specijalista patologije.

Izvor: Pobjeda

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.