Turska treća zemlja po broju investicija kod nas

0

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariş Kalkavan i trgovinski ataše Erdal Karaömeroğlu juče su boravili u posjeti Upravi za inspekcijske poslove i tom prilikom održali konstruktivni sastanak sa predstavnicima ovog organa, na čelu sa direktoricom Anom Vujošević.

Kalkavan je, kako se naodi u saopštenju, istakao da ima mnogo državljana Turske koji ulažu u privredu Crne Gore i bave se preduzetništvom, a o tome najbolje svjedoči i podatak da je Turska treća zemlja po broju investicija u Crnoj Gori.

„Posebno je naglašeno da je cilj upoznati privrednike iz Turske sa crnogorskim zakonodavstvom i uvesti ih u legalne tokove poslovanja, te na najbolji mogući način prevazići sve potencijalne kulturološke i zakonske barijere. Takav primjer je rad nedeljom jer je to komponenta u našem zakonodavstvu na koju se državljani Turske teško navikavaju upravo zbog običaja i zakona koji su na snazi u matičnoj zemlji. Istakao je i svijest o postojanju problema kada je u pitanju kršenje zakona koji se tiču zaštite prava intelektualne svojine, posebno u primorskim opštinama kao što su Kotor i Budva“, navodi se u saopštenju.

Salasni su da je neophodna intenzivna saradnja u vidu razmjene informacija i posebno istaknute savjetodavne i edukativne uloge organa kao što je Uprava za inspekcijske poslove u ovoj situaciji.

Načelno je dogovoreno iniciranje sastanka privrednika iz Turske sa predstavnicima UIP-a, Unije poslodavaca, Privredne komore, kao i lokalnih samouprava gdje će zasinteresovani privrednici imati priliku da postave sva konkretna pitanja kada su u pitanju poslovne aktivnosti i obaveze, u svim granama privrede.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.