Tržišna inspekcija prošle godine obavila 848 kontrola iz oblasti zaštite intelektualne svojine

0

Danas se obilježava Svjetski dan intelektualne svojine, a Tržišna inspekcija je jedna od institucija u zaštiti prava iz ove oblasti, pa kontinuirano sporovodi nadzor po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine. Oni ističu da je u toku prošle godine izvršeno 848 kontrola iz oblasti zaštite intelektualne svojine, saopšteno je iz ove Ustanove.

“U toku prošle godine u oblasti zaštite prava intelektualne svojine, Tržišna inspekcija je izvršila ukupno 848 inspekcijskih pregleda. Po službenoj dužnosti Tržišna inspekcija izvršila je 266 kontrola, a po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine 582 kontrole”, navode u saopštenju.

Ističu da su se najčešće nepravilnosti odnosile na neovlašćeno korišćenje robnog znaka/žiga (brenda), kao i na oblast korišćenja računarskih programa.

Podsjećaju da Tržišna inspekcija u ovoj oblasti sprovodi nadzor nad primjenom Zakona o autorskom i srodnim pravima, Zakona o patentima, Zakona o žigu, Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, Zakona o oznakama geografskog porijekla, Zakona o zaštiti topografije poluprovodnika, Zakona o kinematografiji i Zakona o optičkim diskovima.

“Nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine je veoma važan za regularno funkcionicanje tržišta odnosno sprečavanje nelojalne konkurencije, pa Tržišna inspekcija redovno sprovodi nadzor sa ciljem da se spriječi neovlašćeno korišćenje i zloupotreba tih prava”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.