Trojičindanski sabor – najmasovniji skup u istoriji Crne Gore: Dan kada se vjerni narod zakleo da će životima braniti svetinje SPC

0

„Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora koji je održan na današnji dan 2019. godine u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

Danas se pred Sabornim Hramom Hristovog Vaskrsenja zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje Svetinje, ćivote naših Svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka, kazao je juče vladika Joanikije i uskliknuo:

„Tako nam Bog Ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli!“

AMIN! AMIN! AMIN, odgovorilo je punog srca 20 000 vjernika okupljenih ispred hrama Hristovog Vaskrsenja juče u Podgorici, okupljenih i sabranih u odbrani naše Crkve i Svetinja.

Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

Okupljenima je pročitan proglas u kom piše da vladin Predlog zakona o slobodi „nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora“.

–Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore. Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama, kazao je tada episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

On je tada poručio da vjerni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova.

–Naša Crkva ne traži bilo kakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vjere i očuvanja imovine, kazao je episkop Joanikuje.

On je istakao da zakon ne smije biti protiv jedne vjere – pravoslavne, kao što je to sada slučaj.

–Ovaj Predlog zakon je usvojen zbog političkih interesa, da bi se stvorila lažna crkvena zajednica. Potreban je novi zakon, ali ne ovakav, već zakonski akt koji će obezbijediti poštovanje ravnopravnosti svih vjera, kazao je episkop Joanikije.

Prema njegovim riječima, smo na taj način Crna Gora može biti sigurna kao kuća svih njenih građana

–U suprotnom produbljuju se podjele u ionako podijeljenom društvu i raspiruje bratoubilaštvo po vjerskoj osnovi, upozorio je on.

Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure povuče Predlog zakona i pripremi novi, koji će biti u skladu sa dostojanstvo Crne Gore i međunarodnim standardima. Ako Vlada Crne Gore to ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se pred Sabornim hramom zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitenja, groblja, crkve i manastire, tako nam Sveti Petac Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli, poručio je tada Joanikije.

Na platou ispred Sabornog hrama okupio se tada veliki broj vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije: Da pišu zakone Svetog Petra Cetinjskog

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je tada da Petrovdanski sabor nije ništa novo, jer on traje već vjekovima.

-Ovo je sabor koji traje vjekovima i koji nas sabira, istakao je on.

Mitropolit je imao poruku i za autore Predloga zakona o vjerskim zajednicama.

–Neka donose zakone koje je pisao Sveti Petar Cetinjski. Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju, te da na tome grade budućnost Crne Gore. Treba svi jednim srcem da proslavljamo Boga ljubavi, kazao je on.

Trojičindanski sabor organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore: budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

„Neka bi ovaj Sabor bio zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi, saopšteno je tada iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Podsjetimo, nova parlamentarna većina Skupštine Crne Gore, usvojila je ponovo izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje prethodno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je skupštinska većina ponovo usvojila, ukidaju se sve odredbe protiv kojih je protestvovala Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i većina tada opozicionih, a sada vladajućih partija, tokom prošle godine.

Prvobitni Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojila je 27. decembra 2019., u Skupštini većina predvođena tada vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Protesti SPC i tadašnje opozicije poklopili su se sa parlamentarnim izborima krajem avgusta koje je DPS izgubila.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.