Trifković: Srbija nije sama po pitanju Kosova i Metohije, nijedan srpski državnik neće moći da potpiše nezavisnost!

0

Istorija i publicista  Srđa Trifković za američki portal namijenjen pravnicima Courthouse News Service izjavio je da Srbija nije sama po pitanju Kosova i Metohije.

Istoričar je srpske stavove uporedio sa stavovima Francuza nakon gubitka Alzasa i Lorene od Pruske nakon što je Napoleon III napravio katastrofalnu grešku da zarati sa vojskom Ota fon Bizmarka 1870. godine. Srđa Trifković je podsjetio da su Francuzi voljeli da kažu da su izgubljeni regioni „uvijek u našim srcima, što znači da ne govorimo o ponovnom osvajanju Alzasa i Lorene, ali to ostaje naš cilj.”

„Kosovo je važno prije svega zato što je stvorilo važan presedan koji je potpuno suprotan mitu o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“, rekao je Trifković i dodao:

„Mislim da donosioci odluka i svakako javnost u SAD i u manjoj mjeri u Evropi nisu svjesni u kojoj mjeri je to uticalo na razmišljanje, ne samo u Rusiji, već i u Kini i drugdje u zemljama Trećeg svijeta“, kazao je Trifković.

On je rekao da čak i u Evropi mnogi primjer Kosova i Metohije vide kao upozorenje.

,,To je svakako slučaj sa Španijom, Grčkom i Slovačkom, od kojih svaka ima razloga da odbaci ideju da etnička manjina treba da ima pravo na secesiju na osnovu svoje većine na lokalitetu u datom geografskom dijelu zemlje,“ rekao je on.

,,Dakle, Srbija nije sama“, objasnio je on.

„Ako pogledate stanovništvo onih zemalja u svijetu koje ne priznaju tzv. Kosovo, to je zapravo 70-75 odsto ljudi u svijetu, a tzv. Kosovo ipak priznaje samo oko polovine članica UN, a mi smo čak imali i neke slučajeve povlačenja priznanja u Africi i Latinskoj Americi“, rekao je Trifković.

Trifković je izrazio sumnju da će izgledi za članstvo u EU mnogo doprinijeti promjeni stava Srbije.

,,Gledajući u budućnost, vjerujem da ni Aleksandar Vučić ni bilo koji drugi premijer ili predsjednik u Beogradu neće moći da potpišu nezavisnost tzv. Kosova – to bi bio kraj karijere tog političara“, rekao je istoričar.

Kosovo i Metohija će ostati zamrznuti konflikt, smatra profesor Trifković, imajući u vidu da Priština odbija svaku vrstu kompromisa.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.