Trese se vlada u Australiji: Objavljeni video snimci seksualnih radnji u Parlamentu

1

Video snimci zaposlenih u australijskoj konzervativnoj vladi dok izvode seksualne radnje u parlamentu, uključujući i masturbiranje na stolu, potresla je vladu.

Vlada se već nalazi na udaru zbog navodnog seksizma političara.

Video snimke i fotografije su izgleda razmjenjivali na mesindžer grupi zaposleni u konzervativnoj vladi prije nego što ih je otkrio jedan uzbunjivač.

Snimke su sinoć prikazali list Ostrelijan i televizija Čenel 10.

Snimci su izazvali burne reakcije posebno u kontekstu niza skandala koji su bacili svjetlo na seksističku australijsku političku kulturu i zbog kojih su organizovane demonstracije širom zemlje.

Konzervativni premijer Skot Morison rekao je da je “šokiran i zgrožen”, nazivajući takvo ponašanje skandaloznim.

Premijer je već kritikovan zbog mlake reakcije na više skandala među kojima i slučaj službenice koja je optužila svog bivšeg kolegu za silovanje.

Uzbunjivač, identifikovan prvim imenom Tom, rekao je za dva medija da su vladini službenici i poslanici ponekad imali seksualne odnose u sali za molitve parlamenta i da su mogle da se dovode prostituke u zgradu “radi zadovoljstva poslanika koalicije”.

On je takođe rekao da su zaposleni razmjenjivali pornografske snimke i da je on dobio toliko takvih slika da je “postao imun”.

Govorio je o kulturi muškaraca koji misle da mogu da rade šta hoće, navodeći da ti zaposleni vjerovatno nisu prekršili nikakav zakon ali da su “moralno pečeni”.

Percepcija o toksičnom mjestu za žene u zgradi parlamenta podstaknuta je od kada je bivša službenica prošlog mjeseca navela da je kolega silovao u kancelariji jednog ministra prije dvije godine.

Rekla je da se nije obratila policiji iz straha da ne izgubi posao.

Premijer je rekao da je protekao mjesec bio “vrlo traumatičan” od kada je ta zaposlena izašla u javnost sa optužbama o silovanju i rekao da pozdravlja što je taj događaj doprineo da se bliže razmotri ponašanje političara.

Rekao je da će nastojati da više žena dođe u parlament.

Jedan savjetnik u parlamentu je već otpušten i vlada je obećala da će biti još otpuštanja.

Morison je rekao da će u parlamentu biti uvedena obavezna obuka o uznemiravanju i lošem ponašanju kao i jači i nezavisni mehanizam za žalbe osoblja koje je uznemiravano.

Rekao je da je otvoren za to da njegova Liberalna stranka uvede minimalnu kvotu za žene kandidate za izbore da bi se povećao broj žena u parlamentu.

Opoziciona Laburistička partija ima kvote za žene već godinama ali stranke u konzervativnoj koaliciji smatraju da kandidati treba da se biraju po zaslugama.

Ministarka za žene Maris Pejn koja je takođe šefica diplomatije, rekla je da su ova otkrića više nego zabrinjavajuća i da jačaju potrebu sprovođenja istrage koju je vlada naložila o kulturi rada u Parlamentu.

Izvor: CdM

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Australija mora da radi po diktatu SAD-a. Pod izgovorom da rešavaju probleme nemorala dovešće veću grupu agenata SAD-a tako da Amerikanci budu sigurni da će bezumno slijediti politiku Bajdena koji je takođe bezuman. Ima da sa Australija sukobi sa cijelom Azijom vrlo brzo. Vidi se da su materijal skupljali dugo vrenena, barem dvije godine kako bi ga sada prikazali.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.