Treba unaprijediti položaj novinara, moraju biti slobodni

1

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita svim novinarima i novinarkama u Crnoj Gori Dan novinara Crne Gore – 23. januar, uz želje da se unaprijed njihov položaj, ali i odnos prema novinarskoj profesiji, poručio je direktor za razvoj u toj NVO Damir Nikočević.

Podsjećaju da novinari i novinarke u Crnoj Gori rade u ambijentu koji im ne garantuje potpunu slobodu izvještavanja, a što svoju refleksiju ima i na šire procese demokratizacije društva.

„Tokom 2023. godine, CGO je zabilježio 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, od čega su se četiri napada i prijetnje odnosili na M portal, tri na Vijesti, po dvije na televiziju E, Pobjedu i Gradsku TV, a po jedna na RTCG, TV Vijesti i Antenu M„, naveo je Nikočević.

U 2022. godini CGO je zabilježio 19 napada i prijetnji, a 21 tokom 2021. godine.

„CGO cijeni da, bez obzira na pad u broju napada i prijetnji novinarima i medijskim kućama, nadležne institucije moraju uspostaviti mehanizme hitnih i neselektivnih postupanja prema svim ovim slučajevima. Takođe, važno je podsjetiti da do danas nije razriješeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. Novinari i novinarke su noseći stub svih demokratskih društava, te je, osim neometanog ambijenta za rad koji je lišen svake cenzure i autocenzure, neophodno obezbijediti adekvatne zarade i uređeno radno vrijeme. Dodatno, jedan dio lokalnih javnih emitera na sjeveru i jugu Crne Gore nema osnovnu opremu za svakodnevno funkcionisanje, što posao zaposljenih u tim medijima čini značajno težim“, ističe Nikočević.

 

Kaže da jedino novinari i novinarke koji su privrženi profesiji i Kodeksu novinara Crne Gore mogu objektivno informisati građane i građanke, razvijati kritički orijentisano javno mnjenje, a što u konačnici doprinosi potrebnoj demokratizaciji i evropeizaciji cjelokupnog crnogorskog društva.

„Upravo na taj način se najbolje jača i integritet novinarske profesije“, zaključuje Nikočević.

1 Comment
 1. mornar komentariše

  Ti svi NGOs ili NVOs ce biti naš kraj, kraj covecanstva !.
  To su strukture nekih bogatih pojedinaca koji ne samo novinarstvu namecu uslove rada koje im ugrozava zivot u društvu i drzavi !.
  Nisu krivi ni drzava ni drzavljani ako se novinari i reporteri upuštaju u avanture i šire lazi i propagandu samo zato što im „poslodavac“ iz svoje koristi naredi !.
  Prvo trazite zaštitu i slobodu govora, rešaširanja, pisanja od svog poslodavca pre nego kritikujete društvo, i trazite zaštitu od tog istog, dragi novinari !!!.
  Samo slobodan novinar „bez tajnog gazde“ nema straha !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.