Treba nam više nepravde

0

Piše SIBIN

Kjerkegor je savjetovao da se „Strah i drhtanje“ čita naglas. „Fineganovo bdenje“ od čitaoca najmanje traži da pomjera usne, a najbolje se doživljava u kolektivnom čitanju. sveti Pavle u prvoj poslanici Korićanima, recimo tako, preporučuje da tekst čitaju – glasom stanja.

E, sad, moj skromni savjet je sledeći: većinu političkih izjava trebalo bi – skandirati ulicama! Tako bismo se počeli oslobađati od enormne količine za dnevnu upotrebu proizvedene laži.

Pazimo: zar čovjek koji uključuje televizor ne želi biti obmanut? Ova civilizacija je sramno nezrela jer tek rijetki imaju hrabrosti stvarima pogledati u oči.

Imamo jedinstvenu priliku uvidjeti koliko, u stvari, nismo bitni! Komunizam je zavodio masu, kapitalizam forsira pojedinca, u oba slučaja ideologija investira u ljudsku slabost koja se otkriva u potrebi da smo nekom ili nečem potrebni. Da je naša puka prolaznost epizoda osmišljenja od nekakvog višeg smisla.

Ne, stvar je daleko prostija: onako kako nas tretiraju razne politike, takva nam je dodijeljena uloga. (Umjetnost je samo metod usamljivanja, zato je njena istorija krcata kliničkim slučajevima i samoubicama, manijacima i osobenjacima, koji su imali smisla za tragični epilog.)

Ne treba valjda da savjetujem kako ovu kolumnu moraš izvikati iz sveg mozga?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.