Tramp: Zaustavite bombardovanje i ubijanje u Siriji

0

Predsjednik SAD Donald Tramp zatražio je jutros od Sirije i Rusije da prekinu bombardovanje sirijske provincije Idlib, posljednjeg uporišta džihadista u toj zemlji.

“Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran bombardovanjem uništavaju provinciju Idlib u Siriji i neselektivno ubijaju mnogo nevinih civila. Svijet gleda taj pokolj. Šta je svrha, šta ćete time dobiti? PRESTANITE”, naveo je Tramp na Tviteru.

Sirijske nevladine organizacije su u petak osudile neaktivnost međunarodne zajednice u vezi s eskalacijom nasilja u Idlibu koja je, kako je navedeno “uzrok najvećeg talasa raseljavanja” od početka rata u Siriji.

Predstavnici tih organizacija su na konferenciji u Istanbulu opisali svakodnevnu humanitarnu dramu u Idlibu, navodeći da bi bombardovanje moglo da natjera 300.000 ljudi da krenu ka turskoj granici a da “više od 200.000 živi u maslinjacima” jer u izbjegličkim kampovima nema mjesta.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava je, takođe u petak, saopštila da je tokom mjesec dana borbi u Idlibu i okolini poginulo skoro 950 ljudi, većinom boraca.

Eskalacija u Idlibu, provinciji na sjeverozapadu Sirije uz granicu s Turskom, najozbiljnija je otkako su Rusija i Turska, zaštitnica pobunjenika, u septembru prošle godine dogovorile stvaranje “demilitarizovane zone” koja bi razdvojila pobunjenike od vladinih snaga.

Taj dogovor je samo djelimično sproveden u djelo jer su džihadisti u Idlibu odbili da se povuku iz tampon zone.

Iako sirijska vlada nije eksplicitno objavila ofanzivu na džihadističku grupu Hajat Tahrir al-Šam koja vlada u Idlibu, sirijska vojska i njeni saveznici su pojačali bombardovanje i zauzeli neke teritorije na obodima provincije.

Rusija je u petak pozvala džihadiste i pobunjenike da prekinu napade na područja pod kontrolom vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.