Tramp poziva Rusiju da umjesto G7, formiraju antikineski klub od 11 država

0

Donald Tramp zatražio je odlaganje skupa Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja za jesen i naglasio je da želi da proširi njegov sastav i na druge zemlje ocenivši da je sadašnji oblik samita „zastareo i ne odražava dobro šta se dešava u svetu“. Među zvanicama je i Rusija, ali ne i glavni američki geopolitički oponent – Kina.

Tramp je pozvao na taj samit Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, a jedna od tema trebalo bi da bude i „budućnost Kine“. Paradoksalno zvuči, ali Tramp o Kini ne želi da razgovara sa Si Đin Pingom, nego sa Vladimirom Putinom. Veruje se da za poziv Rusije postoje najmanje dva razloga.

Prvi razlog je što se bez Moskve danas ne može rešiti nijedno važno pitanje i što Vašington to konačno uviđa.

Drugi razlog bi mogao da bude Trampova želja ne da, kako to na prvi pogled deluje, stvori G11, nego da stvori antikineski samit, uvuče Rusiju u zapadni klub i napravi raskol između Moskve i Pekinga.

Na taj način Tramp bi jednim udarcem istovremeno ubio nekoliko muva, ali pre svega, američki predsednik bi uoči izbora pokazao međunarodno jedinstvo pred spoljnim neprijateljem – Kinom.

„Tramp je prebacio održavanje samita na septembar računajući da će se do tada pandemija završiti i da će se „sedmorka“ okupiti i saopštiti svetu da je pandemija pobeđena. Samim tim onda bi mogla da usledi i sledeća poruka ovog sastanka: „Pandemija je gotova, kaznimo Kinu, koja nas je dovela do ove pandemije“, smatra ruski ekspert Vladimir Vasiljev.

Formalno, G7 su zemlje koje imaju značajan politički i ekonomski uticaj u svetu i očigledno je da je i Kina trebalo da bude pozvana. Izostanak poziva na sastanak svetskih lidera mogao bi se tumačiti kao još jedan korak ka eskalaciji napetosti u odnosima Vašingtona i Pekinga i pokušaj izolacije Kine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.