Tramp oslobođen optužbi

0

Američki senatori oslobodili su bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa optužbe za podsticanje pobune njegovih pristalica na Kapitolu prošlog mjeseca, javljaju svjetski mediji.

Za opoziv Trampa glasalo je 57 senatora, dok je 43 bilo protiv. To znači da je za osudu Trampa glasalo i sedmoro republikanaca.

Ipak, to nije bilo dovoljno – za impičment predsjednika potrebna je dvotrećinska većina.

Do sada je bilo četiri suđenja o opozivu u istoriji SAD, a ovo je trajalo najkraće.

Očekivalo se da će svih 50 demokrata u Senatu osuditi bivšeg predsjednika, ali i da je oslobađajuća presuda izvjesna, jer nije bilo 17 republikanaca koji bi im se pridružili, što je neophodno za dvotrećinsku većinu.

Demokrate i republikanci u američkom Senata prethodno su se dogovorili da se ipak neće dovoditi svjedoci na suđenje Trampu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trampa sa vodećim republikancem Mekartijem za vrijeme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

Dogovor je uslijedio nakon haotičnog glasanja u kojem je sa 55 prema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svjedoka, što je moglo da prolongira suđenje za nekoliko nedelja, kao i da pojača podele i da potkopa napore predsjednika Džoa Bajdena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika.

Senat, Trampovi advokati i predstavnici Zastupničkog doma koji djeluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umjesto poziva svjedoka, izjava predstavnice republikanaca Džejmi Herere Batler o telefonskom pozivu Trampa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina Mekartija uvrsti u dokaze.

Na suđenju je glasano o tome da li je bivši predsjednik podstakao smrtonosnu pobunu 6. januara, kada su njegove pristalice upale u Kapitol.

Demokrate su tvrdile da je Tramp podsticao pristalice na pobunu, a zatim odbio da je zaustavi, dovodeći tako u opasnost potpredsjednika Majka Pensa i druge političare.

Tramp je prvi bivši predsjednik SAD kome se sudilo za opoziv nakon što je napustio funkciju.

Osim toga, on je i prvi predsjednik u istoriji koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu, no, Senat ga je oba puta oslobodio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.