Tramp obustavio finansiranje, SZO gubi oko 15 odsto budžeta

0

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da SZO “nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara”.

On je dodao je da je SZO promovisala “dezinformacije Kine o virusu” što je, kako je naveo, vjerovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

SAD ukupno najviše doprinose SZO za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je oko 15 odsto budžeta SZO.

Odluka Bijele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

Trampova odluka odmah je naišla na osude.

Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocijenila je da riječ o “opasnom koraku u pogrešnom smjeru koji neće olakšati nanošenje poraza kovidu-19” i pozvala predsjednika da je preispita.

Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500 hiljada, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Zvaničnici od Njujorka od Kalifornije razgovaraju o načinima da postepeno ukinu restrikcije i otvore svoje zajednice, ali dolaze u sukob sa predsjednikom Trampom o tome – ko donosi tu odluku.

Predsjednik Tramp je ušao u konflikt sa nekim guvernerima o tome ko ima ovlašćenja da ponovo otvori zemlju.

Guverner Njujorka Endru Kuomo poručio je da predsjednik SAD nema totalna ovlašćenja.

“Mi nemamo kralja. Imamo predsjednika. To je velika odluka. Pobjegli smo od toga da imamo kralja i Džordž Vašington je bio predsjednik, a ne kralj Vašington. Stoga, predsjednik nema potpuno ovlašćenje”, rekao je Kuomo u intervjuu za televiziju NBC.

U centru pažnje je pitanje kada početi sa povlačenjem restrikcija da bi se pokrenula ekonomija budući da je u Njujorku i drugim državama počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih.

U međuvremenu, glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres da Amerika još nema ključne procedure za testiranje i praćenje prenošenja bolesti da bi počela da otvara ekonomiju.

Fauči je naglasio da zvaničnici zaduženi za javno zdravlje moraju da budu u mogućnosti da brzo testiraju na virus, izoluju nove slučajeve i otkriju novo zaražene prije ublažavanja postojećih restrikcija, navodi Glas Amerike.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.