Tramp najavio prekid saradnje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom

0

Sjedinjene Američke Države prekinuće odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, saopštio je danas američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je na konferenciji za novinare rekao da SZO nije sprovela reforme i da će SAD preusmjeriti sredstva namijenjena toj agenciji UN na druge organizacije.

Tramp tvrdi da Kina ima potpunu kontrolu nad SZO, uprkos tome što, kako je naveo, izdvaja 40 miliona dolara godišnje, dok SAD daju oko 450 miliona dolara godišnje.

– Svijetu su potrebni odgovori iz Kine o virusu. Moramo da imamo transparentnost. Zašto je Kina izolovala inficirane iz Vuhana od ostalih djelova Kine? – upitao je Tramp.

Tramp je u više navrata kritikovao odgovor SZO na korona virus.

Svetski zdravstveni lideri kritikovali su Trampovu odluku da SAD prestane da izdvaja novac za SZO jer time ugrožava šanse da se pandemija što pre okonča, pišu mediji.

Stručnjaci su kazali da su prestrašeni i ogročeni zbog najave američkog predsjednika, budući da će time, ne samo oduzeti resurse SZO koji su potrebni za vođenje borbe, već da to potencijalno može i da potkopa međunarodnu saradnju naučnika.

– Prestanak finansiranja SZO je opasna, kratkovida i politički motivisana odluka, s potencijalnim posledicama po javno zdravlje za sve zemlje svijeta, bilo da su bogate ili  siromašne. Pandemija Kovida-19 je najveći globalni zdravstveni izazov sa kojim se suočilo naše društvo u poslednjih 100 godina.

Sada nam je SZO potrebna više nego ikad. Njihova tehnička ekspertiza, smjernice i liderstvo pomažu državama da primijene optimalne naučno zasnovane strategije za sprečavanje i kontrolu Kovida, što može da nam pomogne u budućnosti – rekao je virolog Peter Piot, direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i nekadašnji šef kancelarije UN za sidu (UNAIDS).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.