Tragedija na Skadarskom jezeru opominje: Sramota je da država nije proglasila Dan žalosti

0

Država Crna Gora se nije udostojila da proglasi Dan žalosti, povodom pogibije tročlane porodice Kumburović i Darka Vujoševića, u Skadarskom jezeru. Opština Golubovci je današnji dan proglasila za Dan žalosti, ali to nije uradila ni Podgorica ni država Crna Gora.

Ako se sjetimo da je Crna Gora, s pravom, prije šest godina proglasila Dan žalosti zbog pogibije 18 rumunakih državljana u Platijama, ne vidimo zbog čega to nije urađeno i ovog puta. Zaista je neshvatljivo da velika tragedija koja je zadesila porodicu Kumburović i Vujošević, ne bude obilježena Danom žalosti u cijeloj državi.

Ako smo imali opravdanja zašto to nije urađeno prvih dana po tragediji, sada zaista nema opravdanja za ignorisanje činjenice da su četiri mlada života i jedno neriđeno dijete, na tragičan način skončali živote u jezeru. Makar, simbolično, država je treba da im se oduži Danom žalosti.

“Povodom tregične smrti naših stanovnika, porodice Kumburović, supružnika Ratka i Jane i njihove maloljetne kćerke kao i tragične smrti Darka Vujoševića iz Kuča obilježiće se Dan žalosti spuštanjem zastave na pola koplja ispred zgrade Opštine Golubovci. Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Obavezuju se elektronski mediji sa teritorije Golubovaca da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti”, navodi se u odluci Opštine Golubovci.

Obavezuju se sva fizička i pravna lica koja obavljajuju ugostiteljsku djelatnost, da svoje poslove obavljaju primjereno danu žalosti.

Podsjetimo, Kumburovići su stradali 3. februara kada se uslijed nevremena prevrnuo čamac na Skadarskom jezeru, pored njih troje poginuo je i Darko Vujošević koji je pokušao da ih spasi. Zbog herojskog čina Vujošević je posthumno odlikovan na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.