Tihanovska: Bjeloruska opozicija spremna na dijalog sa vlastima

0

Bivši kandidat na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je da opozicija želi da postigne svoje ciljeve mirnim putem, kao i da je spremna da dijalog sa vlastima.

„Naš zadatak je da dobijemo izbore mirnim putem dijaloga“, rekla je Tihanovska na zasijedanju Komiteta za međunarodna pitanja Evropskog parlamenta.
Ona je istakla da je bjeloruska opozicija spremna za pregovore sa vlastima i da je spremna da predloži svoje pregovarače.

Tihanovska je navela da protesti u Bjelorusiji predstavljaju mirnu revoluciju koja nije usmjerena ni protiv Rusije ni u njenu korist.

„Revolucija u Bjelorusiji nije geopolitička. Ona nije ni proruska, ni antiruska. Dešava se mirna revolucija“, dodala je Tihanovska.
Prema njenim riječima, protesti takođe nisu povezani ni sa perspektivama preusmeravanja Bjelorusije na Evropsku uniju ili protiv nje. Ona je napomenula da se radi upravo o pravu bjeloruskog naroda da slobodno bira svoje vođe.

Tihanovska je takođe pozvala sve zemlje da poštuju teritorijalni integritet Bjelorusije.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.