Talibani protiv odlaska Avganistanki u Pariz na Olimpijske igre

0

Talibanska vlada ne priznaje učešće triju žena u avganistanskom timu na Olimpijskim igrama u Parizu, rekao je njen sportski portparol Atal Mašvani.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je tim od šest avganistanskih sportista, tri muškarca i tri žene, u dogovoru s Avganistanskim olimpijskim komitetom, od kojih je nekoliko članova u egzilu. MOK se o toj temi nije konsultovao s talibanima koji nisu pozvani na Igre.

„Samo tri sportista predstavljaju Avganistan“, rekao je Mašvani za AFP.

„U ovom trenutku ženski sport je zaustavljen u Avganistanu. Ako se ženski sport ne igra, kako ove tri žene mogu biti dio reprezentacije?“

Odabrane tri žene i dva muškarca – biciklisti, atletičari i plivači, žive u inostranstvu. Jedini koji boravi u Avganistanu je džudista.

U bojama starog režima

Mark Adams, portparol MOK-a, rekao je nedavno da je Avganistanski olimpijski komitet, čiji su predsjednik i generalni sekretar u egzilu, „jedina kontaktna tačka za pripreme i učešće avganistanske reprezentacije“.

Međutim, glavni direktor Avganistanskog olimpijskog komiteta Dad Mohamad Pajenda Akhtari, koji živi u Avganistanu, potvrdio je da je tijelo koje vodi s talibanima sarađivalo u pogledu učešća muškaraca.

„Odgovorni smo samo za trojicu muškaraca koji nastupaju na Igrama“, rekao je Akhtari za AFP.

Avganistanski sportisti, koji će nastupiti na Igrama u Parizu od 26. jula do 11. augusta, učiniće to u bojama (crnoj, zelenoj i crvenoj) starog režima, koji su talibani srušili u ljeto 2021. nakon povlačenja američkih trupa. Od povratka na vlast prije tri godine, talibani su postrožili uslove života avganistanskih žena, zabranjujući im bavljenje sportom i studiranje, prenosi Hina.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.