Tači i saradnici sjutra pred sudom u Hagu

0

Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsjednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, treba da se održi sjutra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

Prethodno je bila zakazana za prošli četvrtak ali je odložena, kako je obrazložio sudija, iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učešće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilaštvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno mijenjala svoj stav o tome biće poznato sjutra.

Naime, branioci sve optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo objelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra/dokaze i spremi se za suđenje.

Tužilaštvo je podsjetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri mjeseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji lično i pratiće je kao i prethodne dvije, video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće riječi o objelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Početkom mjeseca sudija je odbio zahtjev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom vijeću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bjekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svjedoke i činjenja daljih krivičnih djela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. On je prethodno podnio ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.