18. 10. 2018. - 16:31

FLEŠ

Svjedočenjem Brajana Skota tužilaštvo doživjelo fijasko: Od Katnićeve optužnice nijesu ostali ni dugmići

Svjedok specijalnog tužilaštva Brajan Skot odgovarajući na pitanja tužilaštva i odbrane juče je doveo u pitanje sve navode optužnice, jer je svojim odgovorima demantovao sve ono što piše u optužnom aktu, na osnovu kojeg se sudi liderima DF-a. Ponovio je više puta da dokument koji se nalazi u spisima predmeta, a koji se vodi kao njegova navodna izjava, nije tačna i da su nju sačini agenti FBI-aja. Saopštio je i da je on taj koji je prvi pomenuo DF tokom razgovora sa DŽozefom Asadom, a ne obratno, kako to tvrdi specijalno tužilaštvo.
Brajan Skot je bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotic Defence Group iz Orlanda.
Vidno iznerviran, specijalni tužilac Milivoje Katnić je više puta ponavljao ista pitanja Skotu, očekujući od njega da će mu dati odgovor koji želi, ali se to nije desilo. U jednom momentu Skot je kazao Katniću, “uz dužno poštovanje, Vaše pitanje je konfuzno”, pa je tužilac odustao od daljih pitanja, jer je svjedok bio decidan u svojim odgovorima.
Advokat Dušan Radosavljević je podsjetio da je svjedok u utorak izjavio da izjava koja je pročitana u sudu nije njegova.
„To nije bila moja izjava, već sumarni prikaz, koji je interno trebao da bude korišten. Mene FBI nije propitivao, mi smo imali samo nekoliko razgovora o tome zašto su informacije koje su trebale da budu povjerljive dostavljene crnogorskom sudu“, naveo je Skot.
Nije bilo prijetnji po SAD i NATO
Advokat Miroje Jovanović je upitao da li bi Skot prijavio aktivnosti, da su bile protiv SAD i NATO-a, a svjedok je kazao da bi prijavio. Takođe, dodao je i da nije primijetio bilo kakav alement u tim razgovorima da je uperen protiv SAD-a.
Istakao je i da u septembru 2016. Godine nije ništa znao o političkoj partiji Demokratski front.
Advokati odbrane nakon što je ispitan Skot nijesu imali primjedbi na njegovo svjedočenje.
Advokat Dušan Radosavljević je kazao da su dobili značajna saznanja od njegovog svjedočenja, jer je nesporno da je u pitanju profesionalac.
„Smatram da je jako značajno da je ovaj svjedok ukazao da je obrazac FBI FD302 nije njegova izjava. Razlog što smo imali tzv. izjavu otvara nov problem, na koji sam već ukazivao. Na osnovu bilježaka FBI se ne mogu graditi slučaj i potrebno je da se uporede izjave od danas i sjutra sa izjavom koju je navodno dao FBI-ju. Mogu da primijetim da su konkretna saznanja svjedoka koja se odnose na navode o potencijalnom angažovanju ruskih obavještajnih službi potekle od Ticijana Masua, koji je u dobrim odnosima sa crnogorskim vlastima, a to ukazuje na pristrasnost njegovih stavova. Na osnovu iskaza svjedoka smo saznali da DF i optuženi u ovom procesu, posebno Milan Knežević nije imao veze sa kompanijama ovog svjedoka ni sa pružanjem usluga niti su se potencijalne usluge nisu odnosile na mog klijenta ni bilo koga iz DF, već se te odnosili na neimenovano lice na koje je ovaj svjedok ukazao”, rekao je Radosavljević.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *