SVETO(ZARE), ‘AJDE SE NAGODI(MO), DA DOĐEŠ U CRNU GORU KA’ DUŠKO?!

0

Piše: dr Momčilo D. Pejović

Dok ovaj tekst pisah nije mi na um padalo ni ime da joj (s)pomenem, a kamoli redak koji napišem više! Negdje, kada bijah već napisao polovinu teksta napravih manju pauzu, toliko da protegnem noge, uzmem malo svježeg vazduha i kaficu dok pripremim. Na mah pogledah šta ima od vijesti na internetu, kad tamo njena slika i naslov koji mi posebno privuče pažnju, te ne mogah odoljeti da barem prostoproširenom rečenicom započnem tekst koji sam naumio! Naslov sličan onima za knjigu Ginisovih rekorda u rubrici: „Vjerovali ili ne: Vesni Medenici 17. put odloženo suđenje“!

(Za)stadoh, i ne mogah (po)vjerovati! Znam, negdje podavno sam čitao o rekordima raznim iz te knjige, ali nijesam zapazio odnosno vjerovatno mi je promaklo da takvih slučajeva odlaganja suđenja do u nedogled ima i može (li) ih biti! Ipak, nijesam siguran da je Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnoga suda sa tri mandata, odnosno njeni advokati sa svojim iskustvom i znanjem ili „pravnim prazninama tj. šupljinama“ u (crno)gorskom zakonu uspjeli da obore rekord kada su u pitanju toliko brojna „zakazana pa otkazana“ suđenja njoj i grupi „pripadnika kriminalne organizacije“ koju je, navodno, „formirao njen sin Miloš Medenica“!? Na to, moj komentar sebi u bradu dadoh: dako obori i taj sopstveni rekord i dođe do jubilarnog 20. zakazanog pa otkazanog sudskoga ročišta!? Dodadoh, dokle će Crna Gora ili „zemlja čuda“ da (ne) iznenađuje sebe svojim čud(es)ima?

Eto što su ti advokati i kolika je njihova pravna moć!? Praksa i ukupno stečeno teoretsko znanje na jednoj strani, a na druoj strani možda je riječ o (pre)ostarjeloj crnogorskoj legislativi!? Mada je Svetozar Marović, „u svoje pero“, htio uvesti veliku reformu u sudstvu njegovom čuvenom „sječom“ odnosno „giljotinom“! Zar ste zaboravili, na tu Sveto(zare)vu reformu? Naravno, započeto i bezuspješno odloženo i završeno!

Sada tek viđoh da me je neki predosjećaj ili nemir u meni „nagnao“ da napravim pauzu, pa ujedno i da ima smisla odnosno izvjesne povezanosti Vesne i Svetozara, makar kada je u pitanju izbjegavanje pravde bilo jednog ili drugog od dvoje imenovanih! A da apsurd bude još i veći, dok se Vesna slobodno šeta Podgoricom i sudska ročišta nogačke u nedogled odlaže na drugoj strani Milo Božović, „bivši predsjednik“ opštine Budva, još leži u pritvorskoj sobi i niko da zucne! A šta reći o Svetu i njegovome dugogodišnjem „liječenju“ u Beogradu?! Šta li se tu sve krije, zna li iko da u javnost kaže? I sa Svetom, Vesnom i Milom sam na istoj distanci, da ne (po)mislite da imam nešto (s)lično ili (ne)prijateljsko sa njima!

Sveto(zare), „ako smijem reći“ odnosno upotrijebiti tvoju omiljenu poštapalicu, ne ljuti se zbog ovog iznenadnog upada sa Vesnom i njenim rekordima! Vjerujem da ćeš imati razumijevanja, jer ste (iz) iste profesije i političke opcije, a što je još nezavidnije vaš bivši politički idol odnosno stranački lider mnogo za vas ne haje već vas drži na „pristojnoj distanci“, jedne u izbjeglištvu a druge u pritvoru!

Viša sila bi u pitanju (Vis maior!) i ne mogah odustati od navedenog, pa vjerujem da ćeš to uzeti u obzir iako možda nećeš lično prihvatiti, jer si ti, ipak, Sveto(zar), Grbaljski mudrac, politički ideolog, filosof i kumrovački đak! I da skratim, jer nijesam mislio ni upola od ovoga da ti napišem, barem (o) tebi sam (na)pisao podosta!

Ne pišem ti e sam te se uželio da te viđu već od „velje brige“ zbog tvoga (pre)dugoga liječenja koje će izgleda, a po svemu sudeći, potrajati i duže nego si i sam mislio odnosno kako je neko naumio-planirao i(li) a ti, sporazumno potpisao, aminovao! (D)ako izdržiš to malo tretmana što ti je (pre)ostalo, pa onda možeš putovati đe ‘oćeš, tako nešto ti kontaš!? A moguće i da imaš i druge planove, na primjer da osnuješ stranku u kojoj bi bio „prvi nikad drugi“! Nešto ka’ tvoj nekadasnji partijski drugar Duško Marković, bivši premijer, koji se evo kani više od godinu dana da to učini, ali izgleda nema „amin“ od bivšeg političkog lidera, „nikad drugi vazda prvi nesmjenjivi“!

Međutim, u toj pravnoj igri, a gdje se o tvojoj čapri radi, sve to biti može u jednom trenu baš problematično! Najviše zbog onoga što bi se moglo desiti neplanirano a neminovno je da se desi, samo što ne znamo kad će(mo) Bogu na istinu barem ovi koji još uvijek hodaju a bogme i oni mnogi koji gmižu ili se vuku po zemlji. Tada bi se postavilo pitanje tvoga „dolaska“ u tvoj rodni kraj, jer te crnogorske institucije već podavno potražuju mada mnogo ne insistiraju kod nadležnih u tvojoj drugoj domovini Srbiji!? Nijesam potpuno siguran ali skoro pa da povjerujem i da imaš državljanstvo te države!

Reklo bi se da je to što činiš mnogo pametno, iako je donekle iznuđeno! Vrijeme je majstorsko rešeto, tebi je to odavno poznato i ne treba te mnogo puta na to podsjećati! Međutim, nekad i mudri znaju pretjerati i previd napraviti prilikom procjene sopstvene odluke koju u datom trenutku treba donijeti kao spasonosno rješenje ili najbolji put ka izlasku iz date situacije!

Znam da tebe ovo što pišem ni malo ne dotiče, čak bih mogao reći da se podsmjehuješ svemu što čine crnogorske institucije kako bi te „dovele“ u Crnu Goru da tamo nastaviš sa „liječenjem“ odnosno odležiš (pre)ostali dio terapije, a na što si dobrovoljno pristao i potpisao kod Kate, GST-a u sudu!

Za sada ispade da si ih sve nadmudrio i da si kao ideolog partijski, mudrac Grbljanski, filosof Kumrovački sebi obezbijedio sigurno mjesto u „Beogradu na vodi“, do kraja tvoga biološkoga sata!?

Ne smeta mi taj tvoj način snalaženja odnosno beskrajnog liječenja i datog obećanja, kao i advokatskog garanta da „nećeš pobjeći“ već da ćeš doći, vratiti se u Crnu Goru kad budeš sposoban zdravstveno!? A bogme si u godinama kada ne možeš biti baš siguran da ćeš zdravstveno dobar biti ni sjutri dan, a kamoli unaprijed godinu koju! U našim godinama čovjek treba da brine i o mjestu vječnoga boravka, a tvoji preci su iz Grblja!?

Međutim, ima nešto što ti ne mogu oprostiti bolje reći zamjeram ti što na jedan način to kako poimaš, činiš i misliš da možeš vući za nos sve one građane koje znaš i ne znaš sa tim tvojim mudrolijama i tobožnjim pametovanjima koje si usavršio u visokoj Kumrovačkoj političkoj školi.

Dokle tako misliš izdržati i podsmijavati se brojnim građanima tvoje Crne Gore što si uspio da ih „nadmudriš i ubijediš“ sve njih da ćeš ispuniti datu riječ? Dođi ti u Crnu Goru, možda ne od prevelike želje, ka’ tvoj drugar Duško!? Odleži to što ti je presuđeno i „mirna Bosna“ što se ono kaže!

Naravno, poslije toga presavij tabak pa i ti potražuj od države Crne Gore neku ne veliku sumu, kao obeštećene za duševne boli tu oko 100 (sto) miliona eura!? Sve će se to zaboraviti odnosno „zvati juče“, pa da ostaviš i drugima da kažu o svemu što si činio zasluženo i nezasluženo, politički, ideološki, filosofki, mudro i odlučno, „brk u brk“ onako kako nijesi naučio da otvoreno govoriš! Bio bi to moj savjet, iako nijesi moje nauke!”

A bogme sam nešto slično savjetovao i Dušku dok je bio u Londonu, ali ni on se na to ne osvrnu, i pogriješi!? Naravno, znam da ćeš pronaći najbolje rješenje kojim kaniš završiti tvoj sudski epilog! Bojim se, pogriješićeš ako ne dođeš, na vrijeme, u Crnu Goru među tvoje, rodbinu, prijatelje, poznanike i drugare!

Ne bih da ti (po)remetim tvoj duševni mir i rijetke odlaske na bolničkei tretmane ili redovne sjedeljke gdje obavljaš svoj ritual čitanje novina-štampe uz ispijanje omiljenog napitka dojč kafe u nekim tvojim omiljenim mini kafeima! Zato ću i ovo moje obraćanje tebi odnosno neslužbenu p(r)ozivku od mene kao građanina koji te nije zaboravljao ni dok si bio mnogo aktivniji, jači odnosno moćniji kao političar, nastojati da skratim i svedem ga na jednu ponudu ili savjet u cilju postizanja nagodbe sa kojom bismo okončali pitanje tvoga slučaja! To što i kako činiš i liječiš se s jedne strane rečeno privatno je toliko providno, prostački dripačko, a s druge strane institucionalno skandalozno! Može da (za)prijeti da izazove diplomatski konflikt između dvije nezavisne međunarodno priznate države i dva naroda koji imaju prijatelje, rodbinu i nadasve istorijske korijene o zajedništvu njihovom nekoliko vjekova stare i održavane! Mada su ponekad bili prekidani zbog nasuglasica političkih i dinastičkih, doduše nakratko što uopšte ne mijenja ništa, pa da i dalje nastavimo rad na održavanju dobrosusjedski i međudržavnih odnosa sa Srbijom! O ponudi odnosno savjetu dobro razmisli, ne premišalj se već se odluči.

Opasnost je u odlaganju! Tebi kao pravniku ta latinska sentenca je poznata!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.