Svesrpski sabor

0

Piše: Vladimir Đukanović

 

Divno zvuči i duši je milo. Prvi put u istoriji sabraše se sve srpske vođe u svim srpskim zemljama u svesrpskoj prestonici Beogradu. Čak je i motiv čitavog događaja bio izuzetan – ”Jedan narod, jedan sabor”. Možda će mi neko zameriti, ali dodao bih – „Jednog dana i jedna država”. Zapravo, da me neko ne shvati pogrešno, jer sam neko ko uvažava realnu politiku i najmanje što želim je bilo kakav rat s obzirom na to da potičem iz mnogostradalne familije, no taj san o ujedinjenju srpskih zemalja u jednu državu ne može mi niko oduzeti. Kako meni, tako i čitavoj mojoj familiji u Republici Srpskoj. Svi oni ovakvu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju samo kao privremeno davljenje, a cilj je jedna država sa Srbijom. Nema tog Srbina preko Drine koji će reći da mu je Sarajevo glavni grad, već će mu to uvek biti Beograd, kao što nema tog Srbina koji će ikada navijati u bilo čemu za Bosnu i Hercegovinu, već isključivo za Srbiju.

Zato je za vikend održani Svesrpski sabor razgalio srpski narod, posebno onaj preko Drine, jer samo saznanje da je Srbija uvek uz njih njima je nada za opstanak. Divno je bilo videti i braću iz Srpske Crne Gore, braću iz Makedonije, našu prognanu braću iz Republike Srpske Krajine. Na jednom mestu Šumadija, Pomoravlje, jug Srbije, Kosovo i Metohija, Banat, Srem, Bačka, Timočka Krajina, Semberija, Podrinje, Mačva, Bosanska Krajina, Hercegovina, Crna Gora, Boka, Kordun, Banija, Dalmacija, Lika… Ima li jače snage? Ima li ičeg snažnijeg?

Naravno, ne bi ova veličanstvena manifestacija prošla, a da se nisu javili dežurni antisrbi i titoistički potomci. Oni koji su oduvek prezirali srpsko ujedinjenje i čije su dede i očevi uvek sve činili da nikada ne dođe do srpskog ujedinjenja. U skladu sa propagandom iz Sarajeva, Zagreba, Prištine i oni su dali svoj puni doprinos da napljuju poruke srpskog jedinstva. Smeta im jer baš ono urniše njihove težnje da se dočepaju vlasti. Njihova snaga je uvek dolazila do izražaja kada je srpski narod bio razjedinjen i na kolenima. Kada se odricao svoje svete Crkve, koju oni posebno mrze, kada se odricao istorije i tradicije i kada je umesto u Gospoda veru poklanjao Marksu i Engelsu, odnosno Titu. Njihov prezir prema Srbima zapadno od Drine je toliko veliki, da verujem kako ni u samom Sarajevu takva mržnja prema Srbima iz Republike Srpske ne postoji. Uostalom, dokaz su vam svi izbori u Srbiji kada krene hajka i haranga na Srbe iz Republike Srpske zbog glasanja.

Elem, srpsko ujedinjenje ne može se zaustaviti. Ono je otpočelo na veličanstven način. Eto, dao bih lični doprinos u smislu konstruktivnog predloga, a to je da se procedura za dobijanje državljanstva Srbije svakom Srbinu iz Republike Srpske, Crne Gore, okupirane Republike Srpske Krajine, Makedonije, apsolutno uprosti i da svako može da dobije bez problema državljanstvo. Takođe, svakom Srbinu u Republici Srpskoj, pa i Crnoj Gori trebalo bi omogućiti da nesmetano glasa na izborima u Srbiji. Baš kao što to čine Hrvati iz Hercegovine na hrvatskim izborima. Ima li išta lepše do toga da kompletan srpski narod bira vlast u matici? Uostalom, nemam dilemu, tako nešto će sprečiti da se titoistička antisrpska klika ikada više domogne vlasti u Srbiji, što je svakako na veliku korist za celokupno Srpstvo.

Živelo svesrpsko ujedinjenje!

(Politika)

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.