Svečanost Privredne komore u čast nagrađenih na sajmu poljoprivrede

0

Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizovala je svečanost na Plavnici povodom velikog uspjeha naših poljoprivrednika na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gdje su osvojili ukupno 164 vrijedna priznanja.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je kazala da je na sajmu ostvaren jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, posebno apostrofirajući osvajanje dva velika šampionska pehara za vrlo visoki kvalitet proizvoda, četiri pehara Novosadskog sajma, te 104 zlatne medalje, od kojih 37 velikih.

Foto: PKCG

Fotografija 1: Svečanost Privredne komore u čast nagrađenih na sajmu poljoprivrede: Domaće je sinonim kvaliteta

“Rezultati jasno ukazuju na to da su crnogorska hrana i pića prepoznati po visokom kvalitetu. Crna Gora treba da bazira razvoj poljoprivrede na proizvodnji kvalitetnih organskih i proizvoda sa geografskom i oznakom porijekla”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, poljoprivreda je među prioritetima ekonomskog razvoja, koji treba podstaći većim izdvajanjima za Agrobudžet, kao i korišćenjem fondova EU.

“Ulaganja u poljoprivredu nijesu trošak, već investicija u budućnost”, kazala je predsjednica Komore.

Drakić poziva da ekonomski patriotizam zauzme mjesto koje mu pripada, u trgovinama i domaćinstvima.

“ZA NAŠ RAZVOJ, KUPUJMO NAŠE, jasna je poruka koju upućujemo u aktuelnoj kampanji. Upravo još jedan u nizu uspjeha naših poljoprivrednika u Novom Sadu pokazuje da je „domaće“ zaista postalo sinonim kvaliteta i da je ipak „SNAGA U SVIMA NAMA“”, rekla je ona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da su crnogorski proizvođači ostvarilili izvanredne rezultate na Sajmu koji decenijama predstavlja centralnu tačku susreta najboljih iz Regiona i šire.

“Naši proizvođači su dali veliki doprinos razvoju poljoprivrede, jer su priznanja najbolji dokaz visokog kvaliteta crnogorskih proizvoda i njihovog značaja na međunarodnom tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imate partnera koji će vam uvijek biti na raspolaganju i nastojati da, u mjeri mogućeg, ostvari vaše zahtjeve i pruži podršku”, poručuje Joković.

Ministar ohrabruje poljoprivrednike da konkurišu na brojne javne pozive preko kojih mogu poboljšati i tehnološki unaprijediti proizvodnju.

Ministar je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost svim poljoprivrednicima koji su svojim radom i trudom postigli zapažene rezultate.

“Vaši uspjesi su dokaz da Crna Gora ima ogroman potencijal u poljoprivredi, koji ćemo nastaviti da razvijamo i podržavamo. Ubuduće će Ministarstvo subvencionisati sve učesnike iz Crne Gore (koji šalju uzorke na ocjenjivanje) na sajmu. Kupujmo domaće, jer to je najbolje”, poručio je on.

Podsjećamo, crnogorski proizvođači su u kategoriji mesa i proizvoda osvojili 40 nagrada, 26 su zavrijedili mlijeko i mliječni proizvodi, jaka alkoholna pića i likeri 20, vina 33. Pčelari su odnijeli sedam priznanja, proizvodi od voća 12, ulja devet, po pet žito, brašno i konditori, dok su nam za dizajn proizvoda dodjeljene dvije, a hemijskoj industriji jedna nagrada.

U ime laureata, obratila se Zorka Šljukić, vlasnica Mljekare Srna i zahvalila Komori što je prepoznala značaj priznanja kao potvrda kvaliteta domaće proizvodnje.

Čestitajući kolegama, poručila im je da kontinuirano ulažu u proizvodnju i inovacije, uz nadu da će kvalitet domaćih proizvoda pronaći put na šire tržište.

Zahvalila je Ministarstvu i nadležnim institucijama na podršci i nada se da će saradnja biti još intenzivnija u pogledu edukacije, promocije i afirmacije domaćeg proizvoda.

“Zdrava poljoprivreda znači zdravu ekonomiju, zato kupujmo domaće, jer snaga je u svima nama”, poručila je Šljukić.

Svečanost je završena obilaskom nagrađenih i prigodnim muzičkim programom.

(portalanalitika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.