Svečano otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu (FOTO)

0

Kotorski festival pozorišta za djecu otvoren je svečano sinoć u Velikoj sali Kulturnog centra (KC) „Nikola Đurković“.

U programu otvaranja učestvovali su učenici svih osnovnih škola iz Kotora, kao i učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“.

Publika u punoj sali Kulturnog centra imala je priliku da na video bimu pogleda koreografije kotorskih mališana snimljenih na trgovima i pjacetama Starog grada.

Festival je zvanično otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji je istakao da su domaćini i prijatelji onima kojima je potrebna jedna dodatna mrva naše ljubavi, a to su djeca iz udruženja Ljubav za ljubav.

 

“Njih smo pozdravili na početku, a molim vas da velikim aplauzom pozdravite njihove divne i hrabre roditelje. Draga djeco, vidjeli ste snimke i učestvovali ste na svim kotorskim trgovima. Kotor ima velike trgovine – Trg od oružja, Trg Sv. Tripuna, Pjacu od salate, Pjacu od brašna, Palate Pima, Drago, Vrakijen, nebrojene znamenite istorijske spomenike, kulturne spomenike. Ima dvije ipo hiljade godina trajanja, ima našu nadu da će nas prepoznati kao jedan biser i proglasiti nas posebnim gradom, ali sve to što je Kotor imao i sve što je trajalo dva ipo milenijuma ne bi vrijedilo apsolutno ništa da niste vi na tim trgovima. Zato će ovo biti pravi grad i bez da ga iko prizna, jer je ovo jedini grad gdje će djeca vladati narednih osam dana, a vi ćete sigurno u tome biti mnogo bolji nego mi”, rekao je Jokić.

On je najavio da će na narednoj sjednici Skupštine opštine (SO) Kotor biti zvanično formirano Pozorište za djecu i mlade Kotor.

“Kroz to pozorište i ovaj festival njegujte nešto što je mnogo značajnije od svakog drugog napretka – njegujte ljubav prema drugima, njegujte empatiju i naučite da onima kojima je potrebna veća ljubav, da im prvi dajete”, naručio je Jokić proglasivši festival otvorenim.

Ove godine je u ime djece ključeve grada od predsjednika Opštine primio Vladan Radonjić.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Korak po korak… Grad“, čime se potvrđuje značaj pokretanja inicijative za vraćanje statusa grada Kotora.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je čestitku uputio telegramom.

“Ova manifestacija koja slavi kreativnost, maštu i talenat naših najmlađih, predstavlja događaj posebnog značaja u Crnoj Gori. Takođe, ona pruža izvanrednu priliku za promociju kulture i umjetnosti među djecom i mladima”, navodi se u čestitci Milatovića.

Ovogodišnje, 32. izdanje festivala, priredio je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, uz podršku JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor i Turističke organizacije Kotor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.