“Sve što se desi u Hrvatskoj, prije ili kasnije se desi i u Crnoj Gori“

0

Sve što se desi u Hrvatskoj, prije ili kasnije se desi i u Crnoj Gori, saopštio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je sa pomoćnikom Milanom Rankovićem i oficirima Vojske Srbije Rajko Milovanovićem, Mihailom Zogovićem, Veskom Mimovićem i Vasilijem Furundžićem, položio danas vijenac na grob bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima.

Delegacija Srbije ušla je u Crnu Goru u civilnim odijelima nakon što od crnogorskih vlasti nije dobila saglasnost da to učini u vojnim uniformama.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je danas da posjeta Vulina Gornjim Rovcima nije bila državna već privatna, te da se uniforma koristi po protokolu.

“Tako su i u Hrvatskoj zabranjivali našim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, evo tako smo dočekali da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, prijetnja, i srpska uniforma ne smije da se vidi. Nisam siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama, da ne bi mogla da se pojavi ovdje, ali izgleda, kad je srpska, onda je ona problem i sve što je srpsko uvijek je problem”, izjavio je Vulin, koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Gornjim Rovcima.

Vulin je dodao da su tražili od nadležnog ministarstva Crne Gore da da odgovarajuću dozvolu delegaciji Srbije.

“Tražili smo to još u petak, a u ponedjeljak, negdje oko 14.30 nam je rečeno da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili. A onda su negdje oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali zašta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovdje problem da zabranjuje srpsku uniformu” rekao je Vulin.

On je dodao da veruje da su se nadali da zbog toga delegacija neće doći, da će odustati od puta, da su se ponadali da na današnji dan ministar odbrane Srbije, sa delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, neće biti na ovom mjestu.

“Mi smo htjeli da dođemo, da budemo sa srpskim narodom, da se podsjetimo na našeg ubijenog prijatelja i našeg ubijenog sunarodnika Pavla Bulatovića i zato smo došli. A samo da znate, ovdje se nalaze i general Milovanović, pukovnik Mimović, pukovnik Ranković i pukovnik Zogović i možete ih obući kako hoćete, to su srpski generali i srpski pukovnici, to su srpski oficiri. Tako da, ako je bilo do toga da ne dođemo, mi smo došli i doći ćemo uvijek da budemo sa svojim narodom. Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude ovdje. Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori. Ali sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da otima savjet od Hrvata”, zaključio je Vulin.

Vulin je agenciji Tanjug rekao da nisu tačne spekulacije da je delegacija Vojske Srbije zaustavljena na graničnom prelazu sa Crnom Gorom.

Potvrdio je da crnogorske vlasti nisu dozvolile srpskoj vojnoj delegaciji, na čijem je čelu, da u Crnu Goru uđu u uniformama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.