Susret delegacije SO Berane sa ambasadorom Ruske Federacije u Podgorici

0

U Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori u Podgorici 26. februara je održan sastanak NJ.E. ambasadora RF, Vladislava Maslenjikova, i delegacije opštine Berane, koju su činili Boris Boričić, Zoran Jojić, savjetnik u Službi predsjednika Opštine, i Jasmina Đukić, savjetnica u Službi Skupštine opštine Berane.

Boris Boričić, predsjednik Komisije za sprovođenje i praćenje realizacije odluka o podizanju Spomen-obilježja Maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu i Aleksandru Leksu Saičiću, upoznao je ambasadora Maslenjikova sa dosadašnjim aktivnostima, nakon čega je dogovorena dalja dinamika u cilju završetka svih potrebnih radova do predviđenog roka.

Tokom ranijih kontakata dogovoreno je da Spomen-obilježje Maršalu Žukovu, i junaku iz Crne Gore Leksu Saičiću u Rusko-japanskom ratu, bude otkriveno 21. jula 2020. godine, na Dan opštine Berane.

Tokom razgovora u srdačnoj atmosferi još jednom je naglašen značaj ovog zajedničkog projekta, posebno u duhu zajedničkog antifašističkog nasljeđa i dubokih kulturno-istorijskih i duhovnih veza naroda Crne Gore i Ruske Federacije.

U razgovoru je još jednom istaknuta uloga Crnogorskog odreda u sastavu Ruske armije u Rusko-japanskom ratu 1905. godine, kada je heroj iz Crne Gore, vasojevićki junak i kapetan crnogorske vojske, Lekso Saičić, pred očima ruske i japanske armije, u dvoboju savladao japanskog ratnika, i za junaštvo odlikovan ruskim ordenjem, a čestitke dobio i od admirala ruske i japanske armije, uz čin kapetana konjičkog eskadrona.

Sablja ovog junaka iz Crne Gore i danas se čuva u Vojnom muzeju u Moskvi. Lekso Saičić je bio nosilac brojnih ratnih ordena, ruskih, italijanskih i crnogorskih, a dodijeljena mu je i srebrna medalja za hrabrost i spomenica Pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.