Šušić: Puna podrška u rješavanju pitanja državljanstva

0

Piše: Mitar Šušić, advokat i član Prave Crne Gore

Raduje nas što je Vlada Crne Gore prepoznala važnost problema državljanstva koji se tiče velikog broja građana Crne Gore, koji su usled političke zloupotrebe pojedinih propisa bili lišeni osnovnih građanskih prava, a na koji je i Prava Crna Gora nedavno ukazala.

Veoma je važno što je Vlada izrazila spremnost da ovo pitanje riješi. Skupštinska većina, kroz određene zakonske izmjene, može popraviti neka rješenja koja su u ovom momentu diskriminatorna i prevaziđena i to je bila osnovna ideja Prave Crne Gore u vezi ove teme. Međutim, veoma je važna uloga Vlade, postojanje političke volje i najvažnije – svijest o tome da jedan broj ljudi živi u svojoj Crnoj Gori bez mogućnosti da sa strane države bude tretiran ko ravnopravan građanin.

Nadamo se da će izvršna vlast, u okviru svojih nadležnosti ovu oblast prioritetno urediti, a Prava Crna Gora, će svakako, u skupštinskoj proceduri, zahtijevati uklanjanje i izmjenu određenih odredbi relevantnih zakona, na kojima se u dosadašnjoj praksi, zasnivao diskriminatorni pristup državne administracije prema ne malom broju naših građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.