Šušić: Mještanima Park šume omogućen uvid u spise, najavili krivične prijave

1

Nakon više od deceniju od početka postupka, mještanima Park šume Zagorič konačno je omogućen uvid u spise predmeta Komisije za povraćaj i obeštećenje. U ovim predmetima zemljište u nekadašnjem parku, bez znanja mještana koji su u međuvremenu uz saglasnost opštinskih organa na njemu izgradili kuće, vraćeno je ranijim vlasnicima, porodicama Stamatović i Vučinić.

“Uvidom u predmetne spise potvrdile su se naše sumnje da je sve rađeno i završeno daleko od očiju javnosti. Dok je nama opštinska administracija pred svake izbore postavljala rasvjetu i obećavala legalizaciju, istovremeno je pravila dil sa ranijim vlasnicima. Neshvatljivo je da se niko iz Opštine nije žalio na rješenje komisije, iako se njihov predstavnik tokom čitavog postupka protivio zahtjevu za vraćanje, kao i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa. Sve ono na šta mi godinama ukazujemo, i oni su isticali u postupku pred Komisijom. A onda u jednom trenutku – muk. Donosi se rješenje suprotno činjenicama, a svi koji su se protivili, odjednom ćute”,  kazao je Radovan Jeremić, mještanin Park šume.

Advokat Mitar Šušić potvrdio je da postupak obiluje nepravilnostima i da je njegovo ponavljanje najmanje što se može uraditi u ovoj situaciji.

“Prije svega, imperativna je odredba zakona da parkovi ne mogu biti predmet povraćaja. Komisija je u trenutku donošenja rješenja imala ispred sebe važeći urbanistički plan, kojim je jasno predmetna oblast definisana kao park i zaštitna šuma, naveo je on.

Pored toga, kako dodaje, nalazom vještaka građevinske struke utvrđeno je da je preko ¾ predmetnog lokaliteta u trenutku podnošenja zahtjeva za povraćaj ili obeštećenje već bilo zauzeto gradnjom, što bi takođe, shodno tada i danas važećem Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, trebalo da bude razlog zbog kojeg zemljište ne može biti vraćeno, već isključivo isplaćeno obeštećenje ranijim vlasnicima.

“Takođe, granice vraćenog zemljišta su utvrđene na nedopustivo proizvoljan način, prosto po kazivanju naslednika ranijih vlasnika, što je zaista apsurd. Konačno, neshvatljivo je da predstavnici stranaka koje su učestvovale u postupku – Glavnog grada, Fonda za obeštećenje, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, nisu izjavili žalbu na prvostepeno rješenje Komisije, koje je potpuno suprotno ne samo utvrđenom činjeničnom stanju, već i pravnim stavovima istih tih organa tokom postupka. Zbog čega je izostalo prispitivanje odluke na većoj instanci, sada može biti predmet nagađanja, ali zbog sličnog postupanja u predmetu mnogo manje vrijednosti, u Ulcinju je jedan broj službenika bio izložen krivičnom gonjenju”, objasnio je Šušić.

Upravo krivične prijave najavljuju mještani Park šume, jer smatraju da je neko u ovom krajnje čudnom postupanju naležnih organa, svjesno kršio zakon da bi pribavio korist sebi ili drugom.

Jeremić ističe da će ubrzo o svim nepravilnostima obavijestiti nadležne organe.

“Tražićemo prijem kod ministra finansija i premijera. A odmah nakon izbora novog tužioca, podnijećemo krivične prijave protiv odgovornih”, poručio je Jeremić.

1 Comment
  1. Zivko komentariše

    A da na sever odem i na njegovo sagradim reka bi isti taj a nemoj boga ti doso si odjeee… al kad je on na tudje inda je ok

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.