Suđenje Peruničiću krajem februara

0

Suđenje bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću biće nastavljeno 21. februara u podgoričkom Višem sudu. Između ostalog, Peruničiću se sudi zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba.

Protiv Peruničića su podignute tri optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja.

U jednoj od njih, bivši šef tajne službe tereti se za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista tadašnjeg Demokratskog fronta u hotelu „Palas“ u Petrovcu 2020. godine.

Tereti se da je nezakonito snimao i pratio funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nekoliko novinara.

Peruničiću se već duže sudi povodom optužbi da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Dugogodišnji agent službe bezbjednosti, Peruničić je za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan 12. marta 2015. godine.

Vlada Crne Gore donijela je 20. avgusta 2015. godine rješenje o imenovanju Dejana Peruničića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Bivši šef ANB-a uhapšen je 2021. godine, u sklopu istrage o prisluškivanju Katnića u čijem je kabinetu tada pronađen prislušni uređaj.

Konkretnije, Peruničić je uhapšen u oktobru 2021. godine, a sa čela ANB-a smijenjen je sredinom decembra 2020. godine.

Kada je na čelo ANB došao  Dejan Vukšić ( u decembru 2020. godine), on je ubrzo podnio krivičnu prijavu protiv svog prethodnika Dejana Peruničića zbog protivzakonitog prisluškivanja političkih ličnosti i novinara.

I raniji premijer Dritan Abazović javno je optužio Dejana Peruničića da je on nalogodavac praćenja političara, novinara i drugih koji su bili protivnici ranijeg režima, tvrdeći da službenici ANB-a ne mogu ništa raditi bez naloga direktora agencije.

Abazović je tvrdio da je materijal ilegalno prikupljen od ANB-a objavljivan na portalu Udar, koji se pojavio tokom kampanje za parlamentarne izbore održane u avgustu 2020. godine.

Peruničić je, po optužnici, u više navrata davao usmene naloge službenicima da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prate i osmatraju određene osobe uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje.

(RTCG)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.