Sud oduzeo odštetu porodicama poginulih u NATO bombardovanju na Murini

0

Crnogorsko pravosuđe poznato je po sramnim presudama, a dokaz je i pravosnažna odluka Vrhovnog suda da se oduzme odšteta porodicama žrtava NATO agresije u Murinu.

U NATO bombardovanja Murina, jednom od najtežih zločina tokom agresije na SR Jugoslaviju, stradalo je šest civila, od čega troje djece.

NATO avijacija je 30. aprila 1999. godine, bez ikakve objave i objašnjenja sa desetak projektila bombardovala most na Limu u samom centru naselja. Stradali su civili koji ni na koji način nijesu učestvovali u ratnim dejstvima, među njima dvije djevojčice i jedan dječak.

Poginuli su učenici Osnovne škole „Petar Dedović“ Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, radnik škole Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

U napadu su teško povrijeđeni Željko Belanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

Međutim, crnogorski sudovi se, očigledno, drže NATO standarda, pa su tako presudili da porodice žrtava nemaju pravo na odštetu, iako je ranije bila donijeta suprotna odluka.

To znači da će oštećeni morati da vrate novac koji im je država isplatila na ime duševnih bolova koje trpe zbog gubitka članova porodica.

Podsjećamo, prvostepenom presudom, koju je potvrdio Viši sud, porodice su prvobitno dobile naknadu. Nakon toga je uslijedila revizija po kojoj je Vrhovni sud preinačio presudu i tužbu odbio kao neosnovanu zbog zastare. Tuženi u ovom predmetu su bili država Crna Gora, MUP, Ministarstvo odbrane i Uprava policije.

Radilo se o prvoj presudi po tužbama kojom je porodici pokojnog Manojla Komatine na ime duševnih bolova za pet članova porodice dosuđen ukupan novčani iznos od 69 000 evra, uz pripadajuće troškove postupka.

Međutim, zastupnici tužene Crne Gore i njenih tužbom označenih državnih organa, i to zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i Odsjek za imovinskopravne poslove Ministarsta odbrane, izjavili su žalbe na presudu, pa se na kraju rješavalo po reviziji.

Vrhovni sud je donoseći ovakvu odluku unaprijed osujetio namjeru ostalih porodica čiji su najbliži članovi, među kojima i djeca, žrtve zločinau Murinu, da tuže državu i dobiju naknade.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.